Buddy Guy & Junior Wells: Play The Blues
Kun joskus 2000-luvun alussa kuuntelin ensimmäisen kerran Play The Bluesin se oli samalla minun ensimmäinen Junior Wells -albumini. Huuliharpistin pitkä ura alkaen Muddy Watersin bändissä (jossa hän korvasi legendaarisen Little Walterin) oli toki tullut itselleni tutuksi vuosien varrella. Koska oma kiinnostukseni on suuntautunut enimmäkseen blueskitaristeihin, tutustuin miehen soittoon hänen kaverin Buddy Guyn ansiosta.

Buddy Guy ja Junior Wells kiersivät alkusyksystä 1970 Eurooppaa Rolling Stonesin lämppärinä. Tuolloin herrat nousivat myös Helsingin olympiastadionin lavalle. Syyskuussa he äänittivät Pariisissa sinne muuttaneen pianisti Memphis Slimin kanssa Southside Reunion -levyn. Kuukautta myöhemmin kaksikko oli palannut uudelle mantereelle ja olivat jälleen studiossa, tällä kertaa Eric Claptonin kanssa 1958 perustetulla Criteria Studiosilla Miamissa, Floridassa. Clapton oli juuri saanut päätökseen Derek And The Dominosin kanssa syntyneen Layla-albumia, mutta äijältä riitti energiaa myös blues-veljesten levylle ja hän toi mukanaan sessioihin myös oman bändinsä soittajia sekä Dr. Johnin. 

Buddy Guy ja Junior Wells tekivät 30 vuotta jatkuneen yhteistyönsä aikana paljon yhteisiä levyjä. Mikään niistä ei ole napakymppi, mutta tämä on minusta niistä paras kokonaisuus. Toisaalta suosikkilevyni vaihtuvat usein ja ehkä jo huomenna nostaisin jonkin heidän 60-luvun levyn tämän tilalle ykköspallille. Claptonin rooli kitaristina jää suhteellisen vähäiseksi sillä yhdessä Tom Down ja levy-yhtiöpomon Ahmet Ertegunin kanssa hän toimi session tuottajana. Itse asiassa Ahmet oli kiinnittänyt Guy'n ja Wellsin yhtiöönsä vain sillä ehdolla että Clapton tuottaa Miamissa äänitetyn levyn. 

Itselläni ei ole Rhinon 2005 julkaisemaa (rajoitettu 3500 kappaleeseen) kahden CD:n painosta, jolla on peräti 13 bonusbiisiä, jamia tai vaihtoehto-ottoa. Näistä kuusi julkaistiin 16.4.2016 Record Store Day'n kunniaksi vinyylilevyllä The Criteria Sessions. Jos siihen liittää alkuperäiselle levylle päätyneet kahdeksan 1970 äänityksestä niin 14 biisin paketti on niin laadukas että ihmettelen kuinka Atlantic saattoi jätttää nauhat varastoonsa lojumaan sessioiden päätyttyä. Puolitoista vuotta Criteria-sessioiden jälkeen Atlantic-yhtiön tuottaja Michael Cuscuna järjesti huhtikuussa 1972 Buddy Guy'n ja J.Geils Bandin yhteisen session. Syntyneet This Old Fool ja instrumentaali Honeytripper liitettiin 1970 äänitettyyn materiaaliin ja Play The Blues saatiin lopulta elokuussa 1972 markkinoille. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit