After School Sessions
Musiikkibisneksen raha tuli 50-luvulla single-levyjen myynnistä sillä tuolloin vain harvoilla talouksilla oli levysoitinta, joilla pystyi soittamaan long player -levyjä. After School Sessions oli Berryn levy-yhtiön Chessin vasta toinen LP-julkaisu. Berry oli mukana myös yhtiön ensimmäisellä LP:llä, puoli vuotta aiemmin julkaistulla Rock Rock Rock -kokoelmalla, joka pohjautui pitkälti saman nimiseen elokuvaan (jossa myös Berry esiintyi).

After School Session on tavallaan kokoelmalevy sillä kahta biisiä lukuunottamatta sen biisit oli julkaistu sinkuilla vuosina 1955-57. Mutta hittikokoelmaksi sitä ei voi kutsua sillä siltä puuttuivat miehen siihenastisen uran kaksi suurinta hittiä, nimittäin esikoislevytys Maybellene ja toinen iso hitti Roll Over Beethoven. Ne molemmat olivat nimittäin mukana jo mainitulla leffa soundtrackillä eikä niitä ehkä siksi laitettu toistamiseen isolle levylle. Jostakin käsittämättömästä syystä jälkimmäistä ei laitettu edes lyhyen levyn CD-painoksen extroihin! Vuonna 2014 Geffen julkaisi vihdoinkin CD:n (LP tuli 2018) jolla on mukana myös kolmen levyllä olevan B-puoliskon A-puolet eli ilmestymisjärjestyksessä Maybellene (heinäkuu 1955), Thirty Days (syyskuu 1955) ja You Can't Catch Me (marraskuu 1956).

Chuck Berryltä on julkaistu noin puoli miljoonaa erilaista kokoelmalevyä. Niistä vuonna 2000 julkaistu The Anthology (sama sisältö kuin 2005 Gold-kokoelmalla) on riittävä lähes jokaiselle Rock & Roll -fanille. Jos se ei riitä, kannattaa hankkia käsiinsä kolmen levyn Chess Box, joka palkittiin vuoden 1989 Grammyllä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit