My Kind Of Blues
Biharin veljekset operoivat aktiivisesti halpa-LP markkinoilla, jonka tuotteita myytiin dollarille sellaisissa paikoissa missä ei ollut myynnissä normaalihintaisia (3-4 dollaria) levyjä. Useat yhtiön julkasemat B.B. King'in LP:t kasattiin aiemmin julkaistuista singleistä täydennettynä muutamalla uudella kappaleella.

My Kind Of Blues ilmestyi huoltoasemien ja muiden halpalevyjä myyneiden paikkojen levyräkkeihin kesän 1960 lopussa, vain runsas kolme kuukautta edellisen King Of The Blues'in perään. Se oli laulajan kolmas LP tuon vuoden aikana. Molemmat albumit äänitettiin saman vuoden maaliskuussa, tämä albumi kuukauden alussa eli ennen aiemmin julkaista.

Tämä albumi on yksi Crown-halpamerkin B.B.-levyjen parhaista. Ace Records remasteroi sen 2003 ja reilujen bonusten kera tämä levy kuuluu ehdottomasti kitarafanien hankintalistalle.

Petri Myllylä

 

My Kind Of Blues
(Ace CDCHM 881) -03
(1) You Done Lost Your Good Thing Now (2) Mr. Pawnbroker (3) Understand (4) Someday Baby (5) Driving Wheel (6) Walking Dr. Bill (7) My Own Fault (8) Fishin' After Me (Catfish Blues) (9) Hold That Train (10) Please Set The Date - bonus tracks: (11) Sunny Road (12) Running Wild (13) Blues At Sunrise (14) Drifting Blues (15) Somebody Done Changed The Lock On My Door (16) Looking The World Over (17) Walking Dr. Bill (18) Hold That Train
(1-10) = Crown LP 5188 (1960)En ole jaksanut pitää lukua, kuinka monta B.B. Kingin uusintajulkaisualbumia brittiläinen Ace on pukannut markkinoille, mutta lukema liikkunee jossain kahdenkymmenen paremmalla puolella. Nyt Ace on käynnistänyt uuden 10-15 euron välimaastoon hinnoitellun sarjan, jossa liikutaan Kingin tuotteliaan 1960-luvun taitteen molemmin puolin sijoittuvalla Kent/Crown -kaudella. Idiksenä on tuupata ulos Kingin Crown-älppäreitä aiemmin julkaisemattomilla lisäraidoilla ja hienosti uudelleenmasteroiduin soundein varustettuna. Lisäraidoilla on tarkoituksena myös panostaa CD:llä tähän asti julkaisemattomiin Kent-singleihin. Acen utopistinen hama päämäärä on julkaista CD-muodossa B.B. Kingin koko tuotanto Biharin tuottajasuvun levymerkeillä! Näiden tuotoksien kiinnostavuutta ja arvoa edistävät alkuperäiset LP-kansikuvitukset (supistettuna 12*12 sentin CD-kokoon) sekä asialliset kansitekstit.

Levytysvuodet ovat pääosiltaan noin 1960 ja 1959. Sanon "noin" siksi, että B.B. Kingin levytysajankohtien yksityiskohtainen setviminen on melkoinen diskografinen painajainen. "My Kind Of Blues" -levyn uudelleenjulkaisu on kannaltani erityisen kiehtova teko, koska kokoelmissani on vain alkuperäisen Crown-LP:n rinnakkainen Ember-versio ja sekin ainoastaan kasettinauhoituksena. Crown 5115:stä minulla on taasen vuonna 1970 julkaistu kahdella lisäraidalla ryyditetty Kent 539 -versio "The Incredible Soul". Kuten tunnettua, ilmeisesti kaikki Kingin Crown-albumit julkaistiin uusiksi suht tuoreeltaan rinnakkaislevymerkeillä United ja/tai Custom.

Vuonna (Ace 881) 1960 on siirrytty riisuttuun pikkuyhtyecomboon, jonka johtohahmona on hersyvä pianisti Lloyd Glenn sekä basisti Ralph Hamilon ja pelkistettyyn tyyliin soittava rumpali Jesse Sailes. Ison orkesterin ryydittämä B.B. on ajoittain täyttä ruutia huhkaessaan säkeiden ja kitarasoolojen sekaan tiukkoja ähkyjä, mutta joskus mentiin peräti riman alle: pliisu pop-lallattelu "Come By Here" on pöyristyttänyt minua aina, niin nytkin. Pikkuyhtye-King edustaa jo selvästi modernimpia, "kuuskytlukuisia" rentoja soundeja. Pikkuyhtyelevyn lisäraidoista jopa kuusi (11-15, 18) kuullaan ensimmäistä kertaa nyt herran vuonna 2003.

Teksti: Pertti Nurmi
(julkaistu BN-numerossa 4/2003)


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit