The London Howlin' Wolf Sessions
Chess-yhtiössä työskennellyt tuottaja Norman Dayron esitti Eric Claptonille jo vuonna 1968 yhteissessiota Howlin' Wolfin kanssa. Claptonin perustettua Blind Faithin heti Creamin hajottua, hän ehti äänittää oman esikoissoolonsa ennen toukokuun 1970 Howlin' Wolf sessioita. Claptonin tehtäväksi tuli hankkia sessioihin studiobändi ja hänen vaatimuksesta Chess joutui kustantamaan paikalle myös Wolfin pitkäaikaisen kitaristin Hubert Sumlinin. Clapton oli sopinut että Rolling Stonesin kiertuemanageri ja bändin alkuperäisjäsen Ian Stewart hoitaa koskettimet sekä Rollariy Bill Wyman ja Charlie Watts muodostavat sessioiden rytmiryhmän. Jälkimmäisen parivaljakon oltua estyneitä, session ensimmäisenä päivänä rumpujen takana oli kuukautta aiemmin hajonneen Beatlesin Ringo Starr sekä bassossa bändin hyvä ystävä Klaus Voorman.

Mutta tärkein nuoren polven muusikko studiossa oli Eric Clapton. Wolf ja Clapton eivät kumminkaan tulleet oikein keskenään toimeen ja kitaristi mietti jo ensimmäisen päivän jälkeen onko hänen järkevää jatkaa sessiota lainkaan. Chester Bennett aka Wolf oli vaikean miehen maineessa ja luonteeltaan jääräpäinen ja kateellinen. Sessioissa hän tapasi Englannin johtavia muusikoita kuten John Lennon ja Mick Jagger, joiden miljooniin verrattuna laulaja oli kuin kerjäläispoika.

Kuusipäiväiväisten sessioiden äänityksistä kasattua levyä ei saatu nopeasti valmiiksi sillä tuottaja ei ollut siihen tyytyväinen. Amerikassa tehtyihin jälkiäänityksiin osallistui myös Claptonin vanha soittokaveri Steve Winwood ja Chess'in studiopianisti Lafayette Leake. Torviorkesteri töräytti omat osuutensa biiseihin I Ain't Superstitious ja Built For Comfort. Kun albumi lopulta elokuussa 1971 julkaistiin se menestyi paremmin kuin yksikään laulajan aiempi tai sitä seurannut albumi.

Valitettavasti listamenestys ja albumin laatu eivät kävele käsi kädessä. Se ei ole varmastikaan kenenkään mukana olleen muusikon uran tärkein saavutus. Mutta se avasi ovia sittemmin paljon käytettyyn formaattiin laittaa idolit ja heitä fanittavat nuoren polven megatähdet soittamaan ja äänittämään yhdessä. Vuonna 1974 Chess julkaisi sessioista ylijäänneet kolme biisiä. Nämä sekä kahdeksan vaihtoehtoista äänitystä uudelleen miksattiin vuonna 2002 levyn deluxe editionille. Samalla julkaistiin levyn neljästä kappaleesta 1970 tehdyt vaihtoehtoiset miksaukset.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit