Moanin' In The Moonlight
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 153. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Chess aloitti Columbia Recordsin vuonna 1948 lanseeraamien pitkäsoittolevyjen (long playeri=LP) julkaisemisen vasta vuonna 1957. Edellisenä vuonna Elviksen esikoislevy myi huimia määriä ja yhä useamapaan amerikkalaiskotiin hankittiin (nuorison toiveista) niitä soittava levari. Lienee enemmän kuin paradoksaalista että nykyamerikkalaisten kysyntä ei anna aihetta ottaa levystä vinyyliprässäyksiä, mutta venäläiset ovat sellaisen 2013 tehneet. 

Howlin' Wolfin kahdeksan vuotta kestänyt levytysura sisälsi useita hittejä joten niitä niputtamalla saatiin helposti raamikkaan laulajan esikoislevy. Moanin' In The Moonlight on siis todellisuudessa singlekokoelma. Memphisin kuuluisalla Sun-studioilla 1951 äänitetyt Moanin' At Midnight ja How Many More Years starttaavat albumin. Suurin osa sen kappaleista tulee vuosilta 1953-1956. Niiden joukossa ovat hienot Smokestack Lightnin', Evil ja I Asked For Water (She Gave Me Gasoline). I'm Leaving You oli levyn ilmestymisen aikoihin Wolfin tuorein singlejulkaisu keväältä 1959.

Myös Howlin Wolfin seuraava, kolme vuotta myöhemmin julkaistu Howlin' Wolf oli sinkkukokoelma. Chess niputti 1986 nämä kaksi albumia yhdellä CD:llä. Se sisältää mahtavalta laulajalta 24 kappaletta kymmenen vuoden (1951-1961) ajalta. Kaikki Moanin' In The Moonlight'in biisit löytyvät myös Smokestack Lightning -boxilta. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit