Howlin' Wolf (The Rockin' Chair Album)
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 233. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Chess julkaisi 90-luvun alussa useilta artisteiltaan laadukkaita boxeja. Luonnollisesti yhtiön yksi suurimmista nimistä Howlin' Wolf sai omansa. Lainasin tuolloin tämän 71 biisin laatikon kirjastosta ja tutustuin sitä kuunnellen pelottavan näköisen ja lähes kaksimetrisen järkäleen kunnioitettavaan levytysuraan.

Vanhan liiton bluesäijät aloittivat uransa aikana jolloin kukaan ei puhunut albumeista vaan kaupallisen musiikin myyntiformaatti oli kahden kappaleen (n. vuoteen 1956 saakka 78-kierroksiset 10 tuumaiset savikiekot ja sen jälkeen 45-kierrosta pyörivät 7 tuuman) singlet. Kun levy-yhtiöt alkoivat 1950-luvun loppupuolella julkaista albumeja, ne kasattiin yleensä pelkästään aiemmin julkaistuista singleistä. Näin on myös tämän levyn laita vaikka se onkin jo 60-luvulta.

Tätä tekijän nimeä kantavaa levyä kutsutaan yleensä kansikuvansa mukaisesti The Rockin' Chair Album. Who's Been Talkin' ja Tell Me tulevat kesäkuulta 1957, mutta levyn muut kymmenen biisiä on äänitetty Wolfin esikoisalbumin ilmestymisen jälkeen. Niistä yhdeksän on basistituottaja Willie Dixonin käsialaa. Vaikka kyseessä on sinkkukokoelma, levy on onnistuneesti kasattu ja se kuulostaa yhtenäiseltä. Levy on yksi omista blues-suosikeistani ja ostin venäläisten siitä 2013 tekemän vinyyliprässäyksen vaikka minulla oli CD, jolla se oli yhdessä Howlin' Wolfin esikoisalbumin kanssa. Tällainen vintage-musa tulee kuunnella vinyylinä!

Levyn tunnetuimpia kappaleita lienevät Spoonful (jonka Cream coveroi), Little Red Rooster (Rolling Stones cover on yhä ainoa Englannin Top-1:n blueskappale!) ja Back Door Man (Doors). Koska Howlin' Wolfin väkevä laulu ja Hubert Sumlin upea kitarointi on läsnä jokaisella biisillä, ei tätä levyä voi muuta kuin suositella.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit