Electric Mud
Muddy Water, kuten moni muukin Chess-yhtiön artisti oli huomannut ohittaneensa 60-luvulla oman suosionsa huipun vaikka alkujaan lähes pelkästään mustan väestön lisäksi blues oli alkanut kiinnostamaan myös valkoisia nuoria musiikinkuuntelijoita.

Levy-yhtiön toisen polven yrittäjä, Marshall Chess keksi huiman idean yhdistää äänekäs, psykedeelinen jamibändi ja perinteinen bluesartisti. Ideassa länsirannikolta alkanut jamipohjainen rock ja pohjoisen kitara-Blues yhdistyivät. Muddy ei alkujaan oikein innostunut 26-vuotiaan "poikasen" ideasta, mutta levyn menestyksen jälkeen antoi siitä hyväksyviä lausuntoja (mutta myöhemmin kuitenkin lyttäsi sen armotta). Marshall ei antanut Muddyn soittaa tällä levyllä lainkaan taatakseen sille totaalisen uuden soundin. Näin ollen koko Muddyn bändi pidettiin kaukana studiolta kun albumia äänitettiin toukokuussa 1968.

Albumin kahdeksasta kappaleesta Willie Dixonin säveltämät I Just Want To Make Love To You, Hoochie Coochie Man ja Same Thing eivät juuri voisi kuulostaa erillaisemmilta kuin niiden alkuperäiset 50-luvun äänitykset. Osaan kuvitella että tämä levy on ollut Muddylle kova pala niellä, ja hän on taatusti ollut tietoinen riskistä karkottaa perinteisiä fanejaan. Lojaalina Chess-perheen artistina hän on kuitenkin halunnut tehdä kuten menestyneen firman omistajat ovat toivoneet. Olihan Leonard Chess hoitanut Muddyn alle joka toinen vuosi uuden Cadillacin aivan kuten he olivat kauan aiemmin sopineet. Minusta tämä albumi on ehdottomasti riskin arvoinen vaikka vanha laulaja onkin vieraalla maaperällä. Tämän päivän korvin levy ei ole mitenkään erityisen äänekäs ja raju, mutta toki se on huimasti erilainen kuin mikään muu Muddyn julkaisu.

Universal (joka nykyään omistaa Chessin masternauhat) otti albumista 2002 odotetun vinyyliuusintapainoksen, jonka olen itse hankkinut. BGO Records on julkaissut 2000-luvulla paljon Muddyn levyjä laittaen yhdelle CD:lle kaksi alkuperäistä albumia. Tämä ja Muddyn seuraava "psykedeelilevy" After The Rain muodostavat yhdessä kiinnostavan vaiheen Muddy Waters'in pitkällä uralla.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit