The Best Of
Vuonna 1947 lanseerattu LP-formaatti yleistyi hyvin hitaasti. Sitä selvästi edullisempi, mutta vain kahden kappaleen sisältämä single-levy oli pitkään kaupallisesti tärkeämpi musiikin julkaisumuoto. Olen lukenut jostakin että vasta vuonna 1956 julkaistu Elviksen esikoinen sai aikaiseksi 33 1/3 kierrosta pyörivien LP-levyjen soittamiseen kykenevien soittimien myyntibuumin. Vasta sen jälkeen pitkäsoittolevyn markkinat kasvoivat levy-yhtiöitä kiinnostaviin mittoihin. 

Muddy Waters julkaisi 1940- ja 50-luvuilla kymmeniä singlejä (enimmäkseen Chess-yhtiölle) ennen kuin häneltä julkaistiin ensimmäinen pitkäsoittolevy huhtikuussa 1958. Sille laitettiin levyn nimen mukaisesti ne suurimmat (vuosina 1948-1954 julkaistut) hitit. Niiden joukossa oli myös kappale Rolling Stone, jonka monikkomuotoon muovanneet lontoolaispojat ottivat muutama vuosi myöhemmin käyttöönsä. Chess tuli julkaisemaan tämän jälkeen vielä paljon Muddyn LP-levyjä, joiden biisit tulevat ajalta ennen tämän albumin julkaisua. Esimerkiksi vuosien 1966 ja 1967 Folk Blues -albumit koostuvat 40- ja 50-lukujen materiaalista. 

Chess julkaisi tämän albumin kappaleet uudestaan vuonna 1969. Tällä kertaa nimellä Sail On. Vaikka tästä kokoelmalevystä on otettu myös CD-painoksia, on markkinoilla sitä parempi yhden levyn Muddy-kokoelma His Best 1947-1954. Se sisältää alkuperäisen kokoelman 12 kappaleen lisäksi kahdeksan muuta saman aikakauden helmeä. Tämä levy toimii hyvin opetusvälineenä rockista bluesiin siirtyvälle musadiggarille.

Ostin keväällä 2014 The Best Of Muddy Waters'in venäläisen uuden vinyyliprässäyksen. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit