The Complete Plantation Recordings
Kun Muddy Waters kuuli sunnuntaina 31.8.1941 valkoisen miehen kyselevän häntä, maanviljelyn lisäksi laitonta viskinpolttoa harrastanut mies otti jalat alleen. Kyseessä oli kuitenkin liikkuvalla äänitysautollaan etelää ristiin rastiin sahannut Alan Lomax. Muutamaa tuntia myöhemmin oli valmistunut 40-vuotisen uran tehneen kitaristilaulajan ensimmäiset äänitykset. Seuraavana kesänä äänityksiä jatkettiin, mutta niitä ei tehty julkaistavaksi kaupallisesti vaan ne tulivat Yhdysvaltain Kongressin Kirjaston omistukseen. Muddy sai tammikuussa 1943 sessiostaan vaivanpalkaa 20 dollaria,  jonka turvin hän myöhemmin matkusti Chicagoon sekä muistoksi pikkukuvassa olevan levyn.

Sekä Muddyn ääni että erityisesti hänen kitaran soittotaito ovat tässä vaiheessa vielä puhkeamatta kukkaansa. Muddy oli maataloustöiden lisäksi esiintynyt Deltan alueella ja hänen maine olikin kiirinyt syksyllä 1941 alkaneen radioesiintymisten vuoksi. KFFA-radiokanavan King Biscuit Time lähetyksiä juontaneet huuliharpisti Sonny Boy Williamson (II) ja kitaristi Robert Lockwood Jr. (Muddyn kuulema ensimmäinen sähkökitaristi) sekä Son House, joka oli äänittänyt jo vuonna 1930 Charlie Pattonin avustuksella ensilevynsä, olivat kuitenkin tuolloin paljon Muddya kokeneempia ja tunnetumpia esiintyjiä.

Nämä ns. kongressiäänitykset antoivat Muddylle aikanaan lisäuskoa hänen mahdollisuuksistaan musiikkimaailmassa. Toki hänenkin pohjoiseen muuttonsa taustalla oli myös muita syitä. Maanviljely oli muuttumassa koneistetuksi, mutta siitä saatu ansio oli vain noin neljännes pohjoisen tehdastyöläisten vastaavista.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit