The Super Super Blues Band
Muddy Water ja Howlin' Wolf olivat koko 50-luvun Chess-yhtiön suurimmat kassamagneetit. Vaikka Howlin' Wolf oli Muddya muutaman vuoden vanhempi ja aloittanut muusikon uran 10 vuotta häntä ennen, oli Muddy kaksikosta ensimmäinen, joka pääsi levyttämään. Ymmärtääkseni hän oli myös aavistuksen verran suositumpi artistina, ja ihmisenä. Joka tapauksessa, Chess joutui taivuttamaan molempia miehiä saattaakseen heidät työskentelemään toistensa kanssa. Bo Diddley oli ollut Muddyn mukana jo edellisellä Super Blues -levyllä yhdessä huuliharpistilaulaja Little Walterin kanssa. 

Super Super Blues Band on edeltäjänsä tavoin miesten vanhoja hittejä lämmittelevä levy, jonka biisit on sovitettu uudestaan. Läpi levyn mestareiden taustalla oleva huippubändi soittaa letkeästi, mutta ei löysästi. Itse uskon kolmikon keskittyvän pelkästään laulamiseen Buddy Guyn hoitaessa basson ja Hubert Sumlin kitaroinnin. Tosin voi olla että Bo Diddley soittaa osan kitaroista. Muddyn velipuoli Otis Spann on jälleen pianossa ja Clifton Kames rummuissa. Tuottaja Willie Dixon taitaa hoitaa pystybasson.

Edellisessä Super Blues -levyssä minua häiritsi eniten siinä olleen kolmikon jatkuva keskinäinen läpän heitto. En ymmärrä miksi sitä on aikanaan haluttu jättää niin paljon tuolle levylle. Syyskuussa 1967 äänitetty Super Super Blues Band lienee ollut vähemmän hauska äänityssessio sillä sen höpinät eivät ärsytä samalla tavalla kuin edeltävällä levyllä. 

Olen kuunnellut kolmekymmentä vuotta Muddy Watersia ja kaksikymmentä Howlin' Wolfia tietämättä mitään heidän (ja Bo Diddleyn) yhteislevystä. Kiekon löytäminen vasta tammikuussa 2012 kertoo omasta viitseliäisyydestäni. Mutta nyt kun levyn löysin, uskon sitä vielä useasti kuuntelevani. Leppoinen blues sopii moneen tilanteeseen.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit