Pet Sounds
Kun Rolling Stone -lehti listasi satojen muusikoiden ja muiden alan ammattilaisten suosikkilistoista kirjan The 500 Greatest Albums Of All Times, Pet Sounds arvioitiin sijalle kaksi (heti The Beatlesin Sgt. Pepperin perään).

Beach Boysin rantalaulut olivat minulle tuttuja kun vuonna 1997 tutustuin kunnolla tähän bändin ehdottomaan huippuhetkeen. Tuolloin julkaistu The Pet Sounds Sessions sisältää levyn alkuperäiset mono- ja stereomiksukset sekä vuonna 1996 tehdyn uuden miksauksen (jota lienee käytetty aina siitä lähtien julkaistuilla painoksilla), sekä valtavan määrä sessioissa äänitettyjä instrumentaali- ja vokaaliosuuksia. 

Pet Sounds on täynnä toinen toisiaan upeampia lauluja, joiden joukosta omat suosikkini ovat God Only Knows ja Caroline No, jonka bändiliideri oli alkujaan julkaissut soolosinglenä. Mutta levyn muutkin biisit ovat huippuluokkaa joten minusta albumi on ansainnut saamansa suitsutuksen. Useat kriitikot nostavat levyn tärkeimpien biisien joukkoon myös Wouldn't It Be Nice ja Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder). Erityisesti levyllä loistaa bändin lauluharmonia, joihin osallistuu koko bändi. Brian Wilson äänitti levyn käytännössä kokonaan californialaisten studiomuusikoiden kanssa joten musiikillisesti se on tarkka ja vivahteikas.

Kun The Beatles vastasi tähän levyyn julkaisemalla Revolverin, erittäin onnistuneen kokonaisuuden, Brian Wilson ihastui siihen niin, että asetti seuraavan Boys-levyn riman niin korkealle että Smile-nimen saanut albumi ei koskaan valmistunut vaan ajoi tekijänsä hulluuden partaalle. Lopulta se ilmestynyt vuonna 2011.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit