Plastic Ono Band
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 23. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

The Beatles oli ensimmäinen bändi, jonka tuotantoon uppouduin niin että itse bändilevyjen jälkeen aloin haalia sen jäsenien soololevyjä. Kuuntelin Plastic Ono Bandin ensimmäisen kerran joskus vuonna 1979 ja se sai minut mietteliääksi. Olin diggaillut Lennonin Rock 'n' Roll -albumia ja laulajan traumoista kertova terapialevy kuulosti nuoren pojan korviin aivan liian aggressiiviselta ja karulta. Seuraavan kerran kuuntelin levyn vasta reilun 20 vuoden kuluttua kun se ilmestyi remasteroituna (CD:nä). Vielä tuolloin en siihen ihastunut vaan vasta vuonna 2011 kun lainasin kirjastosta Lennonin valkoisen laatikon, jossa oli herran kaikki soololevyt bonuksineen. Ehkä minun piti elää läpi omat elämäni kriisini ennen kuin osasin kuunnella toisen miehen tuskaista tunnustusta elämänsä kipupisteistä. Tätä kirjoittaessa minulla on ollut LP hyllyssäni kymmenen vuotta ja se kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon laajan kokoelmani levyistä, joita kuuntelen tiiviisti uudestaan ja uudestaan.

Levyllä ei ole oikeastaan yhtään sellaista hittibiisiä, joka olisi ilmestyessään noussut kaikkien tuntemaksi hymniksi. Seikka tuntuu hiukan oudolta miehen tekemien kaikkien upeiden Beatles-kappaleiden jälkeen. Lähimmäksi sellaista voisi kutsua Lennonin yksin äänittämää Working Class Heroa. Hittien puute ei kuitenkaan tarkoita että levyllä ei olisi hienoja biisejä. Niitä sillä kyllä on, mutta Lennonin halu lienee ollut ottaa tarkoituksellisesti etäisyyttä reilu puoli vuotta aiemmin virallisesti lopettaneeseen bändiinsä. Laulaja aloittaa ja lopettaa levyn lauluilla, joilla hän käsittelee ristiriitaista äiti-suhdettaan. 

Beatlesin hajottua keväällä 1970 Yoko Ono sai houkuteltua Sigmund Freudin "perillisen", psykiatrin ja psykoterapeutin Arthur Janovin lentämään Amerikasta Englantiin auttamaan John Lennonia tervehtymään henkisistä lukoista. Myöhemmin kesällä taiteilijapariskunta lensi Yhdysvaltoihin, missä Lennon jatkoi terapia sessioita. Vaikka Janovin lanseeraama primaaliterapia ei ole todellisuudessa mitään huutoterapiaa, sen keskiössä on varhaisen lapsuuden ja jopa sikiövaiheen kokemukset. Näitä on kuultavissa läpi levyn ja Janovin vaikutus on keskeinen. Kesällä demottuja biisejä ryhdyttiin äänittämään syyskuussa. Toisin kuin neljä kuukautta aiemmin George Harrisonin ensimmäisen (ihan oikean) soololevyn sessioissa, Lennon ryhtyi äänittämään levyä pienellä porukalla ja paikalla olivat vain Ringo Starr ja Beatlesin Hampurin ajan kaveri Klaus Voormann. He molemmat olivat olleet mukana myös Harrisonin levyn sessioissa kuten myös lokakuussa Lennonia auttamaan saapunut Beatlesin viimeisenä levynä julkaistun Let It Be:n valmiiksi helmikuussa saattanut tuottaja Phil Spector. 

Yoko Ono raotti hieman jo vuonna 1998 John Lennon Anthologyllä arkistohuoneen ovea. Lennonin syntymän 80-v päiväksi (9.10.2020) odotettu Plastic Ono Band Ultimate Collection sai jostakin syystä väistyä sinällään yllättävän laadukkaan ja erilaisen Gimme Some Truth. kokoelman johdosta. Lopulta keväällä 2021 julkaistu boksi tarjoilee lopultakin niin suuren joukon levyn kappaleiden vaihtoehtoisia ottoja ja miksauksia että laulajan die-hard faninkin massu tulee taatusti siitä täyteen. Kuuden CD:n ja kahden Blu-rayn'n laatikon keskeisin työ on kuitenkin levyn (ja sitä edeltäneiden kolmen sinkkubiisin) uusi miksaus, joka ei ole niin erilainen alkuperäiseen verrattuna kuin mainosmiesten viesti antaa ymmärtää. Toistasataa sivua olevalla laadukkaalla kirjalla (josta on myynnissä kirjakaupassa vielä paljon laajempi painos) varustetun 10-tuumaisen laatikon sisältä löytyy yhdeksän alkuperäisen demon lisäksi jameja, vaihtoehtoinen näkemys albumista sekä omat levyt raaka-, elementti- ja evoluutio miksauksille. Pari vuotta aiemmin julkaistun Imagine Ultimaten tavoin itseäni viehätti näistä eniten levyn vaikeasti havaittavia osia tai miksauksessa häivitettyjä instrumentteja esille tuova elementti miksaus.

Petri Myllylä / 08.05.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit