The Beach Boys Today!
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 276. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Tutustuin jo nuorena 1980-luvun alussa Beach Boys'in musiikkiin, mutta en kuitenkaan kaivanut riittävän syvälle ja löytänyt heidän timanttisia levyjä. Siksi heitin heidät lopulta roskikseen liian poppina. Oman syntymävuoden 1965 musiikista hyllyssä taisi olla tuolloin vain The Beatlesin Rubber Soul. Aikuisikään tullessa havahduin siihen että suurin osa 60-luvun suurista albumeista on itselleni tuttuja vain suurimpien hittiensä osalta. Ryhtiliike tapahtui 90-luvun lopulla jolloin ostin myös amerikkalaisryhmän taiteellisen ykkösalbumin Pet Sounds. Vaikka se onkin kieltämättä hieno levy, vasta alussa mainitun kirjan lukeminen sai itseni tarttumaan elämäni toiseen rantapojat-levyyn.

Today! on onnistunut pop-albumi, joka jakautuu selkeästi kahteen tunnelmaltaan erilaiseen osaan. Sen a-puoli on laulujen aihealueelta tuttua rantapoikatyyliä alkaen todella elämänmyönteisestä Do You Wanna Dance ja päätyen pian albumin jälkeen uusintaottona sinkkuhitiksi nousseeseen Help Me Rondaan. Biisit eivät kuitenkaan käsittele lainkaan ranta- tai autoiluaiheita, joita aiammat levyt olivat turhankin täynnä. Mutta levyn kakkospuoli on se, johon asiantuntijat ovat ihastuneet. Sen viisi kappaletta ovat kovin erilaista musiikkia kuin mitä bändiltä on aiemmin kuultu. Ne ovat herkkiä biisejä, mutta musiikillisesti koukuttavia rakkauslauluja, joista jälkeenpäin on helppo sanoa olevan kuultavissa seuraavana vuonna ilmestyneen Pet Sounds'in kaikuja.

Sain 2016 hankittua vuosia haaveilemani mono-levysoittimen, jonka rasia ja neula on suunniteltu erityisesti nykyaisia monoprässäyksiä varten. Today sai kunnian olla elämäni ensimmäinen Beach Boys LP, ja luonnollisesti ostin Capitolin siitä seitsemän vuotta aiemmin tekemän "Limited edition" ;-).

Petri Myllylä / 06.06.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit