Slowhand
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 321. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Tämän levyn kansikuva on itselleni tuttu jo 70-luvulta ja siksi tuntuu lähes nololta myöntää että kuuntelin sen ensimmäisen kerran vasta 2004, ja ostin sen hyllyyni ensimmäisen kerran kymmenen vuotta myöhemmin. Toki Slowhandin kolme suurta hittiä ja pari albumiraitaa olivat minulle tuttuja, mutta albumikokonaisuus selvisi minulle vasta tuolloin. 

Slowhand on niittänyt mainetta vuosikymmenien ajan enkä ihmettele sitä lainkaan. Vaikka tulsalaisten muusikoiden kanssa äänitetyltä albumilta löytyy puhdasta country-viihdettä tyyliin Lay Down Sally, sen sisältö on onnistuneen vivahteikas ja moniulotteinen. Levyn avausraita, J.J. Cale -cover Cocaine pursuaa Claptonin mahtavaa kitarointia kun taas miehen kaikkien aikojen parhaimpiin rakkauslauluihin kuuluva Wonderful Tonight on vähäeleisyydessään naulitseva ja lyhyt kitarasoolo kruunaa upean biisin. Cocainen lisäksi levyllä on kolme muutakin coveria, joista Arthur Crudupin Mean Old Frisco on levyn ainoa selvä bluesbiisi. Claptonin ja Albhy Galutenin (esim. Saturday Night Fever & Grease) yhdessä tekemä levyn päättäävä instrumentaali Peaches & Diesel oli itselleni albumin suurin positiivinen yllätys.

Sessioista yli jäänyt Alberta julkaistiin vuonna 1999 kokoelmalevyllä Blues. Kolme muuta sessioiden ylijäämää julkaistiin vasta 2012 albumin deluxe editionilla. Deluxen kakkoslevyllä on parhaat palat bändin Lontoon keikalta pari viikkoa ennen Slowhandin äänityksiä. Clapton-friikeille (joihin en tätä kirjoittaessa laske itseäni) kasattiin peräti viiden levyn super deluxe -laatikko. Se sisältää alkuperäisen albumin bonuksineen, koko Lontoon keikka kahdella levyllä, vinyylilevy sekä DVD:llä albumin monikanavamiksaus (Blu-ray audio julkaisu tapahtunee myöhemmin).

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit