The Basement Tapes
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 288. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Kesällä 1967 Bob Dylan ja The Hawks aloittivat äänittämään Dylanin kotona lauluntekijän uusia biisejä. Hyvin epämuodollinen sessio siirtyi Dylanin perhesyiden johdosta Big Pink nimiseen taloon, jossa sessiot jatkuivat syyskuuhun saakka. Sessioissa äänitettiin yli kolmenkymmentä uutta Dylan-biisiä, mutta mitään niistä ei julkaistu sillä Bob matkusti lokakuussa Nashvilleen missä hän äänitti John Wesley Harding albumin. 

Dylanin levy-yhtiö CBS:n koosti vuonna 1975 tuplan The Basement Tapes, joka sisältää 16 Dylanin ja The Hawksin yhteistä äänitystä sekä kahdeksan The Bandin 1967-1975 äänittämää biisiä. Kesti lähes neljäkymmentä vuotta ennen kuin Dylan laajensi aikanaan kovaa kritiikkiä saanutta Basement Tapes'ia. Mutta kun hän sen vihdoin teki, miehen fani saa 6,5 tunnin verran musiikkia. Paketti on tuhti, mutta itse olen viihdyttänyt itseäni sen ääressä useamman pimeän marraskuun illan (tätä kirjoittaessa on marraskuun loppu 2014).

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit