The Freewheelin'
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 98. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa. Helsingin Sanomat valitsi tämän levyn rokin historiaa käsittäneessä juttusarjassaan ilmestymisvuotensa tärkeimmäksi julkaisuksi.

Tämä albumi starttasi sekä nuoren tekijänsä Bob Dylanin että hänen edustamansa akustisen folkin maailmaanvalloituksen. Dylan äänitti keväästä 1962 seuraavan vuoden huhtikuulle useita sessioita, joten albumi kasattiin laajasta materiaalista. Vuodenvaihteen Euroopan matka toi albumille oman englantilaisen folk-leiman. Vielä tätä merkittävämpi oli seikka, että joihinkin sessioihin osallistui myös pieni akustinen studio-orkesteri.

Levyn hittibiisi Blowin' In The Wind  on täydellinen ajankuva vuodesta 1963 ja biisinä se on aina ollut itselleni mieluisa. Olen varmasti kuullut sen jo pikkulapsena ennen kuin kiinnostuin musiikista 70-luvun alussa. The Freewheelin' albumi ei ole minulle aivan yhtä tuttu sillä ostin sen itselleni vasta joskus vuosituhannen vaihteessa. Akustinen folk ei ole koskaan ollut itselleni se kaikista mieluisin musiikkimuoto ja kun vielä kiinnitän hyvin vähän huomiota laulujen sanoituksiin ei albumi ole missään vaiheessa noussut itselleni yhtä merkittäväksi kuin populaarikulttuurille.

Sessioissa äänitettyjä, mutta albumilta pois jääneitä biisejä on julkaistu useilla eri kokoelmilla. Bootleg Series Vol. 1-3 löytyy näistä kahdeksan biisiä. 

Sundazed Music lisensoi 2003 Dylanin monopainokset. Ne menivät niin hyvin kaupaksi että 2010 Sony Music (joka omistaa Columbian) julkaisi itse Dylanin 8 ensimmäistä levyä CD- ja LP-laatikoissa. LP-boxi oli kädessäni useaan otteeseen, mutta siirsin mono-LP:n hankintaa 2017 saakka jolloin olin saanut kuunteluhuoneeseeni vartavasten monolevyjä varten tehdyn neulan. En usko että yksi- ja kaksikanavaisten miksauksien ero on millään lailla merkittävä, mutta itseäni viehättää omistaa tämäkin levy monona

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit