Live At Cook County Jail
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 499. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Tämä levy on saanut vuosikymmenien aikana niin paljon suitustusta osakseen, että tuntui hiukan nololta ottaa se "käteen" vasta vuonna 2012. Olin tilaamassa sen LP-uusintapainosta, mutta jotakin meni pieleen eikä se koskaan saapunut suuren valtameren takaa. Onneksi sen saa hankittua myös tiedostomuodossa vaikka luonnollisesti tämäntyylisten vintage-äänitysten toivottavin tallennusmuoto on juuri vinyyli.

Kuunneltuani levyn muutamaan kertaan, koin pienen pettymyksen. Vaikka B.B. Kingin kitara soi tuttuun tyyliin upeasti, hän jää keskellä päivää kauaksi siitä viihdyttäjästä, joita onnekkaat ovat saaneet kuunnella savuisella klubilla puolen yön jälkeen. Siinä missä Johnny Cash onnistui ammentamaan karun vankilaolosuhteen ja tuhatpäisen rosvojoukon kovan elämän oman levynsä rosoisuudeksi, King kuulostaa arkipäiväisemmältä. Tosin tässä tapauksessa on pakko myöntää että B.B. Kingin arkipäivä on kuin monen muun lauantai-ilta. Ja toki vankilan pihanurmikolla istuneet 2117 vankia nauttivat BB:n tarjoamasta vastapainosta kovan kurin laitosolosuhteisiin. 

Lyhyen levyn (38 min) ensimmäisen puoliskon kolme kappaletta olivat mukana jo kuusi vuotta aiemmin julkaistulla Live At Regalilla. MCA julkaisi levystä remasteroidun version, mutta koska sillä ei ollut mukana bonuskappaleita, lienee syytä pelätä että alkuperäiset moniraitanauhat ovat hukkuneet tai ne on aikanaan otettu uusiokäyttöön. Omaksi suosikiksini nousee seitsemän kappaleen joukosta medley, jossa on mukana 3 O´Clock Blues ja Darlin' You Know I Love You. Nämä kaksi ja niitä seurannut Sweet Sixteen ovat hieno osoitus bluesin kuninkaan taidosta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit