The Rolling Stones
Rollareiden esikoispitkäsoitto purkitettiin tammi-helmikuussa 1964 vain muutamassa päivässä. Voisin olettaa että levyn R&B materiaali tulee heidän tuolloisesta keikkasetistä. Vaikka bändi toimii ihan ok, ei heidän coverit kuitenkaan kestä vertailua Muddy Watersin ja kumppaneiden alkuperäisesityksille. Ilkeästi voisi sanoa että levy on valkoisten poikien pyrkimys kuulostaa vanhamman polven mustilta muusikoilta. Toisaalta nuoruuden innolla idoleiden biisien haltuun ottaminen sujuu siinä määrin onnistuneesti ettei levyn kuuntelu herätä myötähäpeää. Keväällä 1964 singlenä julkaistu Chuck Berryn Carol toimii selvästi paremmin kuin edellisen vuoden esikoissingle Come On, jota ei myöskään laitettu kokopitkälle. Sille ei myöskään laitettu bändin kakkossinkkua, Beatlesin heille antamaa I Wanna Be Your Man.

Ennen LP:n julkaisua huhtikuussa 1964 The Beatles aloitti Amerikan valloituksensa ja heidän menestyksen perässä Rollarit saivat julkaistuksi kolmannen sinkkunsa, Buddy Hollyn Not Fade Away myös USA:ssa. Jenkkiläiseen tyyliin bändin sikäläinen levy-yhtiö laittoi Englannin levyltä poisjätetyn hittikappaleen England's Newest Hit Makeriksi nimeämänsä levyn avausraidaksi. Not Fade Away'n b-puoli Little By Little on mukana levyn molemmille versioilla, mutta sille ei laitettu ainuttakaan tammikuussa julkaistun EP:n biiseistä.

Rolling Stonesin alkupään tuotannon levyt julkaistiin Yhdysvalloissa ja Englannissa hyvinkin erilaisilla nimillä ja sisällöllä. Lisäksi jenkit julkaisivat pari sellaista LP:tä, joita ei muualla julkaistu lainkaan. Jostakin syystä bändi ei ole kyennyt myöhemmin "virallistamaan" yhtä oikeaa julkaisua. Toivottavasti alkuperäiseen englantilaiseen 12 kappaleen levyyn lisätään joskus kaikki huhtikuuhun 1964 mennessä julkaistut sinkku- ja EP-biisit. 

Hankin tämän levyn hyllyyni vasta 2016 osana tuolloin julkaistua 16 LP:n The Rolling Stones in Mono boxia.

Petri Myllylä / 7.3.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit