Let It Bleed
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 32. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Olen omistanut puolitusinaa Rollari-levyä, mutta tähän levyyn tutustuin vasta luettuani kyseisen kirjan.

Let It Bleed alkaa ja päättyy sen kahteen tunnetuimpaan kappaleeseen. Ilmestyskirjamaisen tunnelman luova Gimme Shelter on yksi parhaista Rollareiden levynavauksista. Biisin naislaulaja Marry Clayton (Joe Cocker, Neil Young, Lynyrd Skynyrd jne.) nostaa omalla panoksellaan biisin bändin ehdottomaan top-10:een. Reilun seitsemän minuutin mittainen hymnistä huudoksi kasvava You Can't Always Get What You Want oli äänitetty jo vuonna 1968. Biisin viisiminuuttinen singleversio julkaistiin puoli vuotta ennen levyä Honky Tonkin kääntöpuolella. Jokaisen Rollari-keikan yhtenä kohokohtana kuultavan kappaleen albumiversio on kuitenkin se, joka vangitsee kuulijan keskittymään levyn viimeiseen hetkeen. Let It Bleedillä oleva Country Honk on Honky Tonk Womenin alkuperäinen versio, joka poikkeaa täysin biisin singleversiosta.

Let It Bleed tuli itselleni tutuksi albumikokonaisuutena varsin myöhäisessä vaiheessa. Ehdin kuunnella bändiä yli 20 vuotta ennen kuin kuuntelin sen alusta loppuun. Levyn omaksi suosikiksi tuli nopeasti yhä nykyään ajoittain bändin setissä oleva Midnight Rambler. Tätä kirjoittaessa bändin viimeisin albumi on 2015 julkaistu Blue & Lonesome. Soittajien nuoruuden blues-suosikeista koostuva cover-albumi on yllättäen kohonnut omaksi kaikkien aikojen Stones-levyksi. Let It Bleedin yhdeksästä kappaleesta cover-osastoa edustaa Robert Johnsonin Love In Vain, jolla Stones todistaa kykenevänsä hienosti myös autenttiseen bluesiin.

Vuosien 1968 ja 1972 välistä aikaa pidetään yleisesti bändin huippukautena. Let It Bleed on tämän ajanjakson toinen albumi. Bändi oli ollut muutaman vuoden lähes kokonaan keikkailematta ja se sai pahasti nenäänsä omassa Rock 'n' Roll Circus TV-projektissa (jonka se jäädytti arkistoon 28 vuodeksi). Ehkä joulukuussa 1968 tapahtunut nöyryytys toimi haasteena bändille sillä se päätti palata lavoille Let It Bleedin äänitysten päätyttyä. Menestyksekäs syksyn 1969 USA-rundi tosin päättyi traagisesti Altamontiin, Californiaan.

Let It Bleed on julkaista toista sataa kertaa lähes kaikissa mahdollisissa musiikkiformaateissa. Levystä ei kuitenkaan ole koskaan tehty monikanavamiksausta joten sekä ABKCO:n 2002 julkaisema CD/SACD että Universalin 2014 markkinoille tuoma Blu-ray sisältävät vain stereoraidan. Levyn saavutettua miehen iän siitä julkaistiin boxi, jolla ei ole mukana ylimääräistä materiaalia. Mutta paksun kirjan lisäksi paketissa on levyn mono- ja stereo-miksaukset sekä molemmista CD/SACD sekä bonuksena alkuperäispainokselta löytynyt juliste sekä Honk Tonk Woman -sinkku.

Petri Myllylä / 24.3.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit