It's Only Rock 'n' Roll
It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It) on loistava biisi ja se taitaa löytyä jokaiselta Rolling Stonesin koko uraa valoittavalta kokoelmalevyltä. Mick Jagger sävelsi ja sanoitti kappaleen yhtenä päivänä ja äänitti sen tulevan Stones-miehen Ron Woodin kotona. Biisillä soittaa tuolloin Woodin kanssa soittanut rumpali Kenney Jones sekä huippu studiobasisti Willie Weeks. Muita hittejä tältä levyltä on turha etsiä.

Nimikappaleen lisäksi levyltä löytyy muutama muukin rokkaava menoraita, mutta ne ovat melkoista tilan täytettä. Avausraita If You Can't Rock Me tosin olisi monen muun bändin kataloogissa helmi, mutta Rollareille se on täynnä kaikkea sitä mitä heiltä odotetaan joten lopputulos kuulostaa turhankin laskelmoidulta. Sitä vastoin levyn päätösraita Fingerprint File viehättää vaikka sen väliosassa mennään jazzin puolelle ja loppua kohden ollaan niin mustan funkin ytimessä kuin mihin keskiluokkaisista englantilaisperheistä lähteneet miljonäärit voivat päästä.

Kuuntelin levyä keväällä 2012 ja ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen ajattelin etten pidä siitä lainkaan ja sen useampi kuuntelu on vain ajan hukkaa. Sitten laitoin sen soimaan lähdettyäni puolentoista tunnin lenkille. Kahden kuuntelukerran jälkeen mentyäni suihkuun huomasin että useami sen rauhallisista kappaleista oli jääneen soimaan mieleeni. Erityisesti Nicky Hopkinsin loistavalla pianotyöllä kuorrutetut Till The Next Goodbye ja If You Really Want To Be My Friend. Jälkimmäistä voisin kutsua jopa bändin unohdetuksi helmeksi. Levyllä on yllättävän paljon kosketinsoittimia ja Hopkinsin lisäksi niitä soittavat Billy Preston ja bändin alkuperäisjäsen Ian Stewart. Niiden lisäksi huomio kiinnittyy viimeistä kertaa Stones-levyllä olevan Mick Taylorin paikoin henkeäsalpaavan hienoon kitaratyöskentelyyn.

Abbey Roadin studiot alkoivat masteroida 2010-luvun puolessa välissä Stones-kataloogia ns. puolinopeus masteroinnilla. Teoriassa, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan myös käytännössä alkujaan analogisesti äänitetystä materiaalista, mutta prosessissa digitaaliseksi käännetyista ja esimerkiksi "putsatuista" tiedostoista saadaan hämmentävän analogiselta kuulostava. Stones julkaisi 2016 peräti 20 vinyylilevyn laatikon tällaisen käsittelyn saaneita levyjä. It's Only R&R niiden mukana. Erillisjulkaisu tapahtui neljä vuotta myöhemmin, jolloin tavoistani poiketen lähetin kelpo kunnossa olleen amerikkalaisen alkuperäispainoksen divariin ja hankin hyllyyni digitaalisen käsittelyn saaneen vinyylilevyn.

Petri Myllylä / 17.04.2022

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit