Some Girls
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 266. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Olin tämän levyn ilmestymisen aikoihin 13-vuotia. Vaikka kiinnostukseni alueet olivat tuolloin vielä urheilussa olin tutustunut isosiskon kautta populäärimusiikkiin. Kotona oli yksi Rollareiden levy mutta en ymmärtänyt sitä ollenkaan. Some Girls oli kuitenkin sen luokan julkaisu että jollakin tavalla se kosketti minuakin. Disco-hitti Miss You soi sen verran radiossa että se pureutui myös minun datakeskukseeni. Biisin kahdeksanminuuttinen disco version tahdissa muistan joskus 80-luvun alussa joranneeni helsinkiläisen tanssipaikan kellarissa. Sinkkulaatikosta löytyvän Miss You'n miksaus poikkeaa LP:n avaavasta versiosta.

Ostin Some Girls CD:n joskus 1990-luvun lopulla. Vaikka soitin sitä ajoittain se siirtyi jossakin vaiheessa divariin. Vuonna 2011 siitä julkaistiin kahden CD:n deluxe painos. Kirjastosta lainatun levyn kuuntelu synnytti halun saada se omaan hyllyyn. Nähtyäni siitä japanilaisen vinyylijulkaisun en malttanut mieltäni ja niin tämäkin klassikko on vihdoin omassa vinyylihyllyssäni. Ja kyllähän tällainen disco-jytä levy minuun nykyään 50+ ikäisenä uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Levy on täynnä upeita ralleja, mutta suurimmat suosikkini löytyvät sen lopusta eli Beast Of Burden ja Shatered. Molemmat julkaistiin myös sinkkuna, tosin jälkimmäinen vain USA:ssa, jossa sen kääntöpuolelle laitettiin albumilta ylijäänyt Everything Is Turning To Gold. Pari vuotta myöhemmin se tuli muulle maailmalle tutuksi kokoelmalevyltä Sucking In The Seventies.

Kyseisen 2011 julkaistun CD:n bonuslevyn kahdestatoista kappaleesta coverit Tallahassee Lassie ja Keefin laulama We Had It All tosin tulevat seuraavan Emotional Rescue -levyn sessioista. Huomattavaa on silti, että bonareiden taso, kiitos hienon jälkityön (kuten Jaggerin uuden laulun), on korkeampi kuin bändin 2000-luvun levyjen.

Petri Myllylä / 28.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit