Talking Book
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times Innervisions arvioitiin maailman 90. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Talking Book tuli itselleni tutuksi joskus 80-luvun alussa kun lainasin sen kaveriltani. En ole vieläkään suuri funk-musiikin fani, mutta tuolloin en tainnut jaksaa kuunnella levyä kuin kerran pari. Luettuani mainitsemani kirjan, päätin kuunnella Stevien huippusuositun aikaiset albumit "aikuisiän korvin". Divarista löytynyt alkuperäinen saksalaisvinyyli oli ensimmäinen omistamani Wonder-tuotos ja soi lämpimästi. Toisella yrittämällä vietin albumin ääressä paljon enemmän aikaa. Vaikka levy on tekijälleen ns. erolevy, ei sen paikoin tunnustuksellisen katkerat tekstit masenna. Ja onhan levyn avausraita You Are The Sunshine Of My Life iloinen ja mukaansatempaava biisi. 

Jeff Beck osallistui levyn äänityksiin ja alkuperäisenä ajatuksena oli että vastavuoroisesti Stevie tekee hänelle yhden biisin kitaristin tulevalle levylle. Jeff on kreditoitu biisiin Looking For Another Pure Love, mutta omien muisteluiden mukaan hän osallistui myös julkaisemattoman biisien lisäksi levyltä löytyvän Tuesday Heartbreakin äänityksiin. Sessioiden tauolla Jeff Beck soitteli rumpuja ja eräs biitti innosti Stevietä säveltämään biisin Superstition. Beck luuli että hän saisi sen itselleen, ja vaikka hän äänitti siitä heinäkuussa 1972 oman versionsa, Motown ja Wonder tajusivat että biisi on aivan liian hyvä pois annettavaksi. Superstition ilmestyi sinkkuna lokakuussa 1972 ja siitä tuli Wonderin siihenastisen uran suurin hitti. Myös Beckin versio menestyi kohtuullisesti.

Petri Myllylä

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit