Music From Big Pink
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 34. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään.

Nuorena miehenä 80-luvulla The Bandin nauttima arvostus ja musiikkikriitikoiden lempilapsena oleminen arvellutti minua. Ennakkoluulot olivat aivan turhia ja kun paljon myöhemmin ryhdyin kuuntelemaan heidän levyjä, ihastuin niihin välittömästi. The Band saavutti välittömästi esikoislevynsä ilmestyttyä heinäkuussa 1968 sekä kollegoiden että kriitikoiden parissa ihastusta ja arvostusta. Music From Big Pink oli ilmestyessään sillä tavoin kummajainen, ettei sitä voinnut sijoittaa mihinkään olemassa olevaan musiikkigenreen. Itse sanoisin että levyllä mennään rockin, folkin ja countryn polkuja, mutta kukin kuulee sen tavallaan.

Bändin soittajat olivat mukana Bob Dylanin legendaarisella 1965-66 kiertueella, jolla folk-tähti järkytti useita fanejaan esiintymällä The Hawks-nimeä käyttäneen sähköisen bändin kanssa. Laulajan ja bändin yhteistyö johti kesäkuusta lokakuuhun 1967 kestäneeseen äänityssessioon Big Pink nimen saaneen talon alakerrassa. Tuolloin nauhalle tallentui reilu sata biisiä. Sessioista ei kuitenkaan julkaistu materiaalia (ennen vuotta 1975) ja kun Dylan lähti Nashvilleen äänittämään "oikeaa" levyä, muut kutsuivat rumpali Levon Helmin mukaan Woodstockiin. Bändi oli kasassa ja se aloitti Big Pink sessiot.

Minulla oli tietokoneen syövereissä Music From Big Pink tiedostomuodossa vuosia, mutta kuuntelukerrat olivat jääneet vähiin. Vasta luettuani mainitun kirjan päätin ostaa levyn omaan hyllyyn. CD-painokseen oli laitettu mukaan seitsemän sessioista ylijäänyttä kappaletta sekä muutaman biisin vaihtoehtoiset versiot. Ylijäämämateriaali on sekin ihastuttavaa kuunneltavaa (kuten Basement Tapes'illa 1975 alkujaan julkaistu Katie's Been Gone) joten suosittelen ehdottomasti remasteroitua CD:tä. Yksitoista laulua ja alle kolme varttia myöhemmin olin ällikällä lyöty. Oliko nämä näin hyviä biisejä! Ja päälle vielä bonukset. Levyn suurin hitti lienee The Weight, mutta ei sitä voi nostaa yhtään muita korkeammalle. Avausraita Tears of Rage sekä B-puolelta This Wheel's On Fire ja I Shall Be Released nauhoitettiin aluksi Dylanin kanssa.

Useista vuonna 1968 julkaistuista levyistä ilmestyi näyttäviä 50-v juhlapainoksia. Omaan hyllyyni hankin Music From Big Pinkin kanssa samoihin aikoihin ilmestyneet Beatlesin ja Jimi Hendrixin 1968-levyt. Näitä kolmea deluxe-laatikkoa yhdistää se että mukana on Blu-ray'llä kyseisten levyjen uudet monikanavamiksaukset. Big Pinkistä oli sellainen tosin julkaistu jo aiemmin (DVD-A), mutta arvostettu veteraanituottaja Bob Clearmountain teki työn uudestaan. Ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen 5.1 mix vaikutti jotenkin mitään sanomattomalta. Kuuntelutilan tuunaamisen ja laitteistopäivitysten jälkeen miksaus kuulostaa nyt tuorein korvin aiempaa paremmalta. Kahdesta vaihtoehdosta Dolbyn TrueHD vyöryy kuulijan päälle ja ympärille kun DTS-HD on soundiltaan enemmän uskollinen analogiselle alkuperäislevylle. Iso plussa siitä että myös bonukset tarjoillaan monikanavaisina.

Hienon laatikon sisältä löytyy kirjanen, gatefold (jonka sisällä on aukot The Weight / I Shall Be Released 7" sinkulle, CD:lle ja Blu-ray'lle), LP sekä kolme laadukasta 30x30 valokuvaa. Kaikki boxin formaatit sisältävät Clearmountainin 2018 miksauksen, ei lainkaan alkuperäistä. Tätä ratkaisua voi pitää kovin erikoisena sillä useissa vastaavissa tapauksissa BD:lle on laitettu alkuperäismiksas. Vinyylissä tavoitellaan parempaa äänenlaatua sillä että 45 kiekkaa pyörivän levyn puoliskolla on vain pari biisiä. Omassa hyllyssä ollut 2000-luvun prässäys alkuperäisestä levystä päätyi tässä vaiheessa myyntiin. Vaikka miksauksien välinen ero ei huima olekaan, 2018 on enemmän omaan makuuni.

Toisin kuin Beatles ja Hendrix, tämä juhlajulkaisu on musiikin määrän suhteen niukka, tai rehellisesti sanottuna saamarin kitsas. Mukana on vain yksi CD ja mikä pahinta sillä ei ole edes kaikkia 2000 julkaisun bonuksia. Olkoonkin että ainakin osa näistä tulee Basement sessioista. Itse arvostan laajoja erikoisjulkaisuja vaikka musiikin kuluttajana taidan silti kuulua siihen suuren enemmistöön, joka kuuntelee laajat sessions outaket yhden ja ainoan kerran. Silti kalliiseen boxiin niitä pitää laittaa paljon enemmän kuin riittävästi. Mutta jotakin uutta on tässäkin laatikossa. I Shall Be Released on tarjolla cappella versiona, joka alleviivaa bändin kaunista laulua harmoniaa.

Petri Myllylä /19.08.2020

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit