Music From Big Pink
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 34. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään.

The Bandin nauttima arvostus ja musiikkikriitikoiden lempilapsena oleminen arvellutti minua pitkään. Ennakkoluulot olivat aivan turhia ja kun ryhdyin kuuntelemaan heidän levyjä, ihastuin niihin välittömästi. The Band saavutti välittömästi esikoislevynsä ilmestyttyä heinäkuun alussa 1968 arvostusta, sekä kollegoiden että kriitikoiden parissa. Music From Big Pink oli ilmestyessään sillä tavoin kummajainen, ettei sitä voinnut sijoittaa mihinkään olemassa olevaan genreen. Itse sanoisin että levyllä mennään rockin, folkin ja countryn polkuja, mutta kukin kuulee sen tavallaan.

Bändin soittajat olivat mukana Bob Dylanin legendaarisella 1965-66 kiertueella, jolla folk-tähti järkytti useita fanejaan esiintymällä The Hawks-nimeä käyttäneen sähköisen bändin kanssa. Laulajan ja bändin yhteistyö johti kesäkuusta lokakuuhun 1967 kestäneeseen äänityssessioon, jonka aikana nauhalle tallentui noin sata biisiä. Sessioista ei kuitenkaan julkaistu materiaalia (ennen vuotta 1975) ja bändi kutsui joulukuussa 1965 kesken Dylan-kiertueen siitä lähteneen rumpali Levon Helmin Woodstockiin Big Pinkin sessioihin.

Olin omistanut Music From Big Pinkin tiedostomuodossa jo vuosia, mutta kuuntelukerrat olivat jääneet vähiin. Vasta luettuani mainitun kirjan päätin tutustua levyyn hiukan tarkemmin. Ostamani CD-painokseen on laitettu mukaan seitsemän sessioista ylijäänyttä kappaletta sekä muutaman biisin vaihtoehtoinen versio. Ylijäämämateriaali on sekin ihastuttavaa kuunneltavaa (kuten Katie's Been Gone) joten suosittelen ehdottomasti tätä remasteroitua (CD-)julkaisua. Yksitoista biisiä ja alle kolme varttia myöhemmin olin ällikällä lyöty. Oliko nämä näin hyviä biisejä! Ja päälle vielä bonukset. Levyn suurin hitti lienee The Weight, mutta ei sitä voi nostaa yhtään muita korkeammalle.

Vuonna 2018 julkaistiin useista klassikkoasemaan kohonneista levyistä kiinnostavia 50-v juhlapainoksia. Omaan hyllyyn hankin Music From Big Pinkin kanssa samoihin aikoihin ilmestyneet Beatlesin ja Jimi Hendrixin levyt. Näitä kolmea deluxe-laatikkoa yhdistää se että mukana on Blu-ray'llä monikanavamiksaus. Big Pinkistä oli sellainen tosin julkaistu aiemmin (DVD-audiolle), mutta 2018 arvostettu veteraani tuottaja Bob Clearmountain teki työn uudestaan. Bob sai 2014 suitsutusta tekemästään Bob Marleyn Legend Blu-ray audiosta.

Hienon laatikon sisältä löytyy kirjanen, gatefold (jonka sisällä on aukot The Weight / I Shall Be Released 7" sinkulle, CD:lle ja Blu-Ray'lle, jolta löytyy nykytavan mukaan 5.1 lisäksi korkearesoluutioinen stereo), LP sekä kolme laadukasta 30x30 kuvaa. Kuten kaikki musiikkia, myös LP sisältää Clearmountainin 2018 miksauksen. Parempaa äänenlaatua tavoitellaan sillä että 45 kiekkaa pyörivän levyn puoliskolla on vain kaksi kolme biisiä. Toisin kuin Beatles ja Hendrix, tämä juhlajulkaisu on musiikin määrän suhteen niukka. Mukana on siis vain yksi CD ja mikä pahinta sillä ei ole kaikkia 2000 julkaistun levyn bonuksia. Itse arvostan laajoja erikoisjulkaisuja vaikka musiikin kuluttaja taidan kuulua siihen suuren joukkoon, joka kuuntelee laajat sessions outaket yhden ja ainoan kerran.

Petri Myllylä

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit