The Band
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin kaikkiaan maailman 45. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

The Band lähti äänittämään toista levyään Hollywoodiin. Poppoo asettautui Sammy Davis Jr. taloon, jonne he rakensivat laadukkaat studio-olosuhteet. Siellä syntynyt albumi on bändin rockabilly-vuosien, Dylan-kauden ja Woodstockissa vietetyn ajan kulminaatio.

Syyskuussa 1969 julkaistu The Band sisältää kaksitoista biisiä, joiden joukossa, aivan kuten esikoisella, ei ole yhtään heikkoa raitaa. Levy kuuluu niiden harvojen joukkoon, joista yhdenkään biisin poistaminen ei onnistuisi parantamaan sitä. Ilmestyttyään levy saikin mairittelevat arviot ja siitä lähtien se on nauttinut kriitikoiden suosiosta. Levy on saumattoman yhtenäinen, mutta samalla sen kukin biisi on oma mestariteos. Levyltä irrotettiin kaksi singleä, joista ensimmäinen Up On Cripple Creek nousi korkealle Jenkkien singlelistalla, ja lienee levyn avausraidan Across The Great Dividen kanssa bändin tunnetuin kappale. Toinen tämän levyn sinkuista, Rag Mama Rag on oma suosikkini levyltä. Sen vuosisadan alussa muodissa ollut raggiella on tavallaan musiikillnen yhteys bändistä otettuihin lännen ajan valokuviin.

Capitol julkaisi levystä vuonna 2000 remasteroidun painoksen. Siinä on bonuksina sessioista ylijäänyt Get Up Jake. Biisi julkaistiin kolme vuotta myöhemmin singlen b-puolella, mutta nyt se on päässyt mukaan oikeaan seuraan. Bonuksina on myös viiden biisin vaihtoehtoiset otot, jotka poikkeavat yllättävän paljon julkaistuista versioista, mutta joista yksikään ei haasta loistokkuudessa levylle valittua versiota. Jos lukija harrastaa CD-levyjä, tätä painosta voi hyvin mielin suositella. Toisaalta suoratoisto palvelussa (ainakin Spotify) on tarjolla 50-v painoksen laajemmat bonukset sekä Woodstockin esiintyminen.

Puolen vuosisadan kunniaksi julkaistu laatikko on nykytavan mukaan yhdistelmä eri formaatteja. Tiedän että tämä seikka ärsyttää erityisesti niitä jotka eivät ole innostuneita vinyylilevyistä. Mukana on kaksi CD:tä, yksi Blu-ray sekä tupla-LP ja 7" single. Ensimmäisellä CD:llä on levyn uusi miksaus ja kakkosella on bändin Woodstock-keikka. Molemmilla levyillä on lisäksi runsaita bonuksia. Niiden joukossa on luojan kiitos tällä kertaa kaikki aiemmin julkaistut bonukset ja nätti kattaus aiemmin julkasemattomia. Niistä Rockin' Chair on tuunattu cappella versioksi tuoden esille bändin kauniita laulu harmonioita. BD:llä on levystä kaksi surround miksausta sekä korkearesoluutioinen stereo (mutta vain 2019 miksaus eikä siis lainkaan alkuperäistä).

Itse ostin tämän (ja useita muista turhankin kalliita laatikoita) 50-v laatikon lähes tulkoon pelkästään monikanavaisen miksauksen johdosta. Itselläni oli nimittäin vinyylinä levystä laadukas 2000-luvun painos, jonka laitoin kiertoon sillä laatikossa olevan vinyylin laatuun on kiinnitetty erityisen paljon huomiota ja kullekin 45 kierroksella pyörivälle levynpuoliskolle on laitettu vain kolme biisiä jolloin niiden soundi on todella täyteläinen. Levyn monikanavamiksaus on minusta Big Pinkiä kunniahimoisempi. Itse pidän Dolbyn miksausta DTS:ää luonnollisempana.

Normiksi tulleen tavan mukaan juhla laatikoita kasatessa sinne lisätään julisteita, nuottivihkoja, sanoitus vihkosten replikoita ym. lippuja ja lappuja. The Band ei ole kuitenkaan lähtenyt tällaiseen mukaan. Muutamien korkealaatuisten valokuvien lisäksi laatikossa on kuitenkin kirja levyn teosta. Onneksi mukana on Classic Albums TV-sarjaan 1997 tehty dokumentti levyn teosta.

Petri Myllylä 20.08.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit