The Band
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin kaikkiaan maailman 45. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

The Band äänitti esikoisensa pinkinvärisessä talossa Woodstockissa, mutta tätä toista levyään he lähtivät tekemään Hollywoodiin. Bändi asettui taloksi Sammy Davis Jr. taloon, jonne he rakensivat laadukkaat studio-olosuhteet. Siellä syntynyt albumi on bändin rockabilly-vuosien, Dylan-kauden ja Woodstockissa vietetyn ajan kulminaatio.

Syyskuussa 1969 julkaistu The Band sisältää kaksitoista biisiä, joiden joukossa, aivan kuten esikoisella, ei ole yhtään heikkoa raitaa. Ilmestyttyään levy sai mairittelevat arviot ja siitä lähtien se on nauttinut kriitikoiden suosiosta. Levy on saumattoman yhtenäinen, mutta samalla sen biisit ovat jokainen oma mestariteos. Levyltä irrotettiin kaksi singleä, joista ensimmäinen Up On Cripple Creek nousi korkealle Jenkkien singlelistalla, ja lienee levyn avausraidanAcross The Great Dividen kanssa bändin tunnetuin kappale. Toinen tämän levyn sinkuista, Rag Mama Rag on oma suosikkini levyltä.

Capitol julkaisi levystä vuonna 2000 remasteroidun painoksen. Siinä on bonuksina sessioista ylijäänyt Get Up Jake. Biisi julkaistiin kolme vuotta myöhemmin singlen b-puolella, mutta nyt se on päässyt mukaan oikeaan seuraan. Bonuksina on myös viiden biisin vaihtoehtoiset otot, jotka poikkeavat yllättävän paljon julkaistuista versioista, mutta joista yksikään ei haasta loistokkuudessa levylle valittua versiota. Tarkan markan ostaja hankkii tämän ja bändin esikoislevyn yhteen tuplaan pakattuna. Tuolloin tosin jää paitsi informatiivisista levykansista sillä tässä "kaksi yhdessä" paketissa niihin ei ole satsattu.

Ostin itselleni levystä syksyllä 2013 Capitolin viisi vuotta aiemmin uusintajulkaiseman laadukkaan, avattavilla kansilla olevan vinyylin. Näin sain levyhyllyyni yhden analogiaikakauden todellisen helmen.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit