Blowin' Your Mind
Van Morrison starttasi soolouransa pian Them-bändin hajoamisen jälkeen vuoden 1967 alussa. Atlantic Recordsin talon sisäisenä tuottajana toimineen hittimaakari Bert Berns'in Bang Recordsin tarjosi sinisilmäiselle 21-vuotiaalle lauluntekijälle sopimusta, joka ei ole laulajan mukaan tuonut hänelle penniäkään rahaa ensialbumin ja yhden kaikkien aikojen soitetuimman radiolaulun myynnistä. Albumi äänitettiin muutamassa päivässä maaliskuussa 1967 ja ensisingle Brown Eyed Girl oli yksi "rakkauden kesän" suuria hittejä.

Van Morrison oli itselleni pitkään etäinen lauluntekijä ja aloin kuunnella häntä vasta joskus vuonna 2008. Rolling Stone -lehden artikkeliin perustuvan The 500 Greatest Albums Of All Times -kirjan luettuani päätin hankkia myös laulajan esikoislevyn. Herra itse ei ole juuri koskaan ollut innostunut esikoisestaan, mutta se ei tarkoita sen olevan mikään heikko albumi. Toki miehen seuraavat levyt ovat paljon sitä kiinnostavampia ja syvällisempiä. Brown Eyed Girl loistaa levyn kappaleista yli muiden, mutta myös kakkospuolen päättävä traditionaalinen Midnight Special ansaitsee huomion.

Morrison ei ole juuri ilolla muistellut Bang aikaansa. Bert Berns'in kuoltua yllättäen loppuvuodesta 1967 hänen leski otti kaiken irti Morrisonin sopimuksesta ja siirtyäkseen Warnerille lauluntekijä joutui äänittämään yhtiölle kymmeniä biisejä joista Bang kasasi useamman LP:n. Näistä sessioista julkaistaan vihdoin 2017 kattava laatikko The Authorized Bang Collection. Nimensä mukaan Van Morrison on sen hyväksynyt.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit