The Lost Tapes
Mustat bluesartistit eivät juuri saaneet osakseen 1900-luvun alkupuolella USA:ssa televisionäkyvyytä. Konservatiivinen Amerikka vierasti usein avoimen seksuaalisia lauluja ja soittajia. Apu tähän julkisuuspiiloon tuli meren takaa Englannista. Esimerkiksi Rolling Stones asetti ehdoksi tietyissä televisioesiintymisissään että samassa ohjelmassa tulee esiintyä myös heidän omia mustia idoleita.

Tämän levyn kappaleet tulevat Muddy Watersin vuoden 1971 TV-kuvauksista. Tällä kiertueella mukana olivat myös Big Joe Turner ja Big Mama Thornton. Mielenkiintoista on se, että keikkapaikalle ei ole savuinen bluesklubi vaan valkoisten opiskelijoiden kansoittama yliopiston juhlasali. Muddyn uusi manageri Scott Cameron muutti selvästi suojattinsa kohderyhmää.

Mainitsemani TV-keikka on kuvattu Oregonin yliopistossa ja sen kuvanauhat on julkaistu useaan eri otteeseen. Itselleni se on tuttu nimellä Live In Concert 1971. Se on julkaistu yhteistyössä Muddyn perikunnan kanssa. DVD:llä on mukana myös keikan viimeisenä esitetty kappale Hold It, jolla Muddy ei ole enää lavalla. Toisaalta levyllä on mukana kappaleet Honey Bee, Trouble No More sekä Just To Be With You. Nämä tulevat saman kiertueen Washingtonin yliopistokeikalta. 

Olen katsonut tämän keikan useaan otteeseen ja lyhyydestään huolimatta se on ehdottomasti suositeltava hankinta miehen faneille. Bonuksena tulevat neljä Newport Jazz Festivalin kesän 1960 esiintymistä antavat hyvän kuvan siitä kuinka lyhyessä ajassa harvojen valkoihoisten diggailemasta bluesista kuoriutui reilussa kymmenessä vuodessa osa amerikkalaista nuorisokulttuuria.

Kokoelmalla Mojo The Live Collection löytyy 1976 äänitysten lisäksi seitsemän marraskuun 1971 äänitystä. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit