Transformer
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 192. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

David Bowie oli diggaillut vuosia Velvet Underground -tähteä Lou Reediä ennen päätymistä hänen tuottajaksi. Reed oli jättänyt Undergroundin pari vuotta aiemmin riitaisissa merkeissä eikä bändin ylijäämäkappaleista kasattu esikoissoolo menestynyt juuri vain rockin marginaalissa huippusuosittua bändiä paremmin. Bowie ja hänen kitaristi Mick Ronson saivat yleensä kuivakkaasta Reedistä esiin piristävän sekoituksen homoseksuaalista dekadenssia ja useita unohtumattomia biisejä. Transusta kertova Walk On The Wild Side meni Euroopassa radiosensuurin läpi, mutta amerikkalaisille moraalinvartijoiden mieshuoran oraalipalveluksia kuvaava teksti oli arvatenkin liikaa. Onneksi Perfect Day ja Satellite Of Love saivat huomiota pitkään marginaalissa olleen kitaristin kotimaassa ja Transformerista tuli hänen koko uran poikkeuksellisen pinnallinen ja kaupallinen menestys, joka ei ole menettänyt vuosikymmenien aikana vetovoimaansa. 

Transformer LP:stä otettiin Espanjassa ja Saksassa uusintapainosta vielä 1989 vaikka CD-vallankumous oli jo hallitseva formaatti. Tsekkoslovakia ehti prässätä oman painoksen 1991 juuri ennen maan jakaantumista, mutta muuten mentiin 2007 asti ilman vinyyliprässäystä.

Petri Myllylä

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit