A Love Supreme
John Coltrane oli pitkään itselleni tuttu soittaja pelkästään Miles Davisin Kind Of Blue -klassikolta. Kiinnostukseni jatsia kohtaan on edennyt etanan vauhdilla. Ensimmäisessä aallossa 90-luvun lopulla hankin Davisin klassikkolevyjä ja myöhempää fuusiota. A Love Supreme oli mukana muutaman muun levyn kanssa toisessa aallossa 00-vuosikymmenen lopulla. 

Coltrane oli iso nimi jatsissa kävellessään Rudy van Gelderin studioon 9.12.1964. Elämä New Yorkin maaseudulla isossa omassa talossa vaimon ja esikoisen kanssa oli tehnyt miehestä seesteisen. Tätä korosti aktivoitunut hengellisyys, josta Love Supremessa on kyse.

Universal julkaisi levystä syksyllä 2013 hifisteille suunnatun Blu-ray pure audion, joka sisältää CD:tä korkeampi resoluutioisen stereomiksauksen, mutta ei 5.1 ääntä. Pari vuotta myöhemmin julkaistu tupla sisältää runsaasti bonuksia ja kiinnostavia sekstetti ottoja levyn avausraidasta Acknowledgement. Vaikka toisen sessio päivän 10.12. otot jäivät käyttämättä ja levy kasattiin kvartetin äänityksistä, toista tenorisaksofonia soittava Archie Shepp ja basisti Art Davis saivat erikoismaininnan osuudestaan sessioissa.

Petri Myllylä / 13.6.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit