Giant Steps
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 103. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

 

John Coltrane siirtyi vuoden 1959 alussa Atlantic-yhtiöön ja siellä hänen ensimmäinen sessio oli vibrafonisti Milt Jacksonin kanssa. Miehen ensimmäinen oma sessio yhtiössä pidettiin maaliskuussa, mutta pianisti Cedar Waltonin ja rumpali Lex Humphriesin kanssa äänitetyt pari biisiä päätyivät kaksi vuotta myöhemmin eri sessioista kasatulla Caltrane Jazz -levylle. Seuraava kahden päivän mittainen sessio toukokuun alussa sitä vastoin oli musiikillisesti onnistunut, mutta yllättävää kyllä ei sisältänyt riittävästi materiaalia julkaisua varten.

 

Coltranella oli kevään 1959 sessioiden jälkeen ongelmia purukalustonsa kannssa ja hän palasi studioon vasta loppuvuodesta. Miles Davisin bändistä lainatun tutun porukan kanssa syntyi musiikkia, jota julkaistiin Coltrane Jazz -levyllä, mutta myös Coltranen omalle vaimolleen omistama Naima, jonka myötä Giant Step oli valmis helmikuun 1960 julkaisua varten.

 

Tuntuu lähes käsittämättömältä että suuresta satsauksesta huolimatta Atlantic ei saanut uudelt artistiltaan mitään julkaistavaa vuodelta 1959. Herää kysymys oliko näin sovittu miehen edellisen levy-yhtiön kanssa sillä he julkaisivat tuolloin kaksi albumia, joilla Coltrane oli mukana.

 

 

Petri Myllylä / 4.5.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit