The Big Come Up
Tutustuin The Black Keys'iin joskus vuonna 2010 hankittuani heidän kakkosalbuminsa Thickfreakness. Diggailtuani sitä aloin hankkia itselleni lisää heidän musiikkia. Vaikka hyvin usein aloitan uuteen bändiin tutustumisen heidän esikoislevystään, Black Keys teki poikkeuksen ja ehdin kuunnella heiltä useamman albumillisen ennen esikoislevyä.

Kahden lapsuudenkaverin Dan Auerbachin ja Pat Carneyn kellaribändissä ei ole heidän lisäksi edes sitä "pakollista" basistia vaan herrat musisoivat alkuajan tuotannossaan kahdestaan rumpujen ja kitaran voimin. Lopputulos on hämmentävän raaka ja erilainen kaikkiin muihin garage rock -bändeihin verrattuna. Esimerkiksi Beatles-cover She Said She Said on jotakin pöyristyttävän ja loistokkaan välimaastossa. Yksi esikoislevyn hienoimmista raidoista I'll Be Your Man on sittemmin noussut valtavirtaan useiden elokuvien ja TV-ohjelmien soundtrackinä. Vaikka tällä levyllä ei ole mitään hittibiisiä, eikä se ole seuraajansa kaltainen nappisuoritus, kannattaa bändin myöhempiin levyihin tykästyneen fanin ehdottomasti tsekata rumpali Pat Carneyn kellarissa analogilaitteistoilla äänitetty The Big Come Up.

The Big Come Up LP (joka on julkaistu ainakin 14 kertaa "limited edition" painoksina) sisältää yhden bonuskappaleen, The Stoogesin No Fun. Se ja kolme LP:ltä löytyvää alternative version -biisiä tekevät vinyylin metsästämisen mielekkääksi. Onhan siinä reilusti materiaalia, jota CD-ostaja ei saa omakseen. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit