When A Guitar Plays The Blues
Vuonna 1958 ensiäänityksensä legendaarisella Chess-studiolla tehnyt Roy Buchanan menestyi hyvin 70-luvulla, mutta yleisön musiikkimaun muuttuessa hän lopetti 1981 kokonaan julkaisutoiminnan. Muutama vuosi myöhemmin Roy tutustui vuodesta 1971 lähtien omaa Alligator-firmaa pyörittäneeseen Bruce Iglaueriin ja lämmitellessään maaliskuussa 1985 yhtiön artistia Johnny Winteriä, Roy teki lopulta sopimuksen yhtiön kanssa saatuaan vakuutuksen että saa tehdä juuri sellaisen levyn kuin haluaa ja äänittää sen omalla tyylillään. Ja hyvä niin sillä saman vuoden kesällä julkaistu When A Guitar Plays The Blues on kelpo blues-kiekko.

Oma perehtyminen bluesiin on tätä kirjoittaessa 2014 vielä niin vähäistä etten lähde väittämään 80-luvun blues-julkaisuja aiempia tai tulevia heikommaksi. Silti tuon aikakauden levysoundi ja tuotantotapa ei aina sovi bluesiin. Voin olettaa tämänkin levyn aiheuttaneen esim. 60-luvun albumien ystäville vatsakipuja. Itselleni tämä kuitenkin maistuu ja kuuntelen levyä jopa enemmän kuin Royn kiiteltyjä 70-luvun julkaisuja. 

Toukokuussa äänitetty albumi sisältää tuttuun tyyliin Royn omia instrumentaaleja, hienosti mietittyjä covereita sekä muutama levylle hankittu tilaussävellys. Sekä luonnollisesti ulkopuolisia laulajia antamaan ryhtiä vokaaliosuuksiin. Hyvät arvostelut saanut levy pysyi Billboardin listoilla peräti 13 viikkoa myyden kunnioitettavan 100.000 kappaletta. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit