Second Album
Roy Buchanan ei valitettavasti koskaan noussut suuren yleisön tietoisuuteen kuten esimerkiksi toinen useiden eri musagenreiden osaaja Jeff Beck. Tutustuin itse miehen musiikkiin joskus 2000-luvun alussa lukemani lehtiartikkelin innoittamana. Miehen nimi oli kuitenkin itselleni tuttu jo vuosikymmenien takaa. Hankin itselleni useita hänen albumeita, mutta häpeäkseni joudun myöntämään että minulta meni vuosia tutustua tähän levyyn.

Marraskuussa 1972 äänitetty albumi on edeltäjäänsä ehyempi ja yhtenäisempi. Sen kahdeksasta biisistä vain kaksi sisältää vokaaliosuuksia, mutta kaikki kappaleet sisältävät paljon Royn upeaa kitarointia. Voisin kuvitella että tämä albumi kuuluu kitaristien levyhyllyyn, sillä vaikka sovituksissa annetaan sijaan myös koskettimille, on sen keskiössä juuri Royn Telecaster. Ja se soi aloitusraidasta Filthy Teddy alkaen. 

Second Album on Royn nimeä kantanutta esikoislevyä bluesvoittoisampi. Tällä kertaa kitaristi jättää countryn vähemmällä, joka miellyttää ainakin itseäni. The Kinks'in hittibiisin You Really Got Me -riffin ympärille rakennettu Treat Her Right muistuttaa miehen alkuaikojen rock 'n' roll -vuosista. Jo toistakymmentä vuotta aiemmin Royn levyttämä After Hours on levyn oma suosikkini, mutta Second Album on niin vahva musiikillinen teos, että se kannattaa kuunnella kokonaisuudessaan. Hankittuani keväällä 2014 alkuperäisen amerikkalaisen vinyylin, olen huomannut kuuntelevani sitä yhä useammin ja useammin. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit