Thickfreakness
Muistan lukeneeni joskus vuoden 2010 paikkeilla rock-lehdestä artikkelin, jossa listattiin 60-luvun lopusta aina noihin päiviin asti kunkin vuoden merkittävin blues-rock-albumeja. Lähes kaikki listalla olleet levyt olivat itselleni vähintäänkin kohtalaisen tuttuja, ainoastaan 2003 julkaistu Thickfreakness ja Black Keys olivat minulle täysin tuntemattomia. Siitäkin huolimatta, että Thickfreakness-raita Set Me Free oli mukana useita kertoja katsomassani leffassa School Of Rock. Tuo biisi julkaistiin myös singlenä, jonka b-puoli Evil oli myös levyn japanilaisen painoksen 12. kappale eli ns. bonusraita. Sitä vastoin joulukuussa 2002 julkaistu The Moan ei ole päässyt  osaksi Thickfreaknessiä. Sinkun kääntöpuoli, levyn toinen cover Have Love Will Travel on yksi albumin parhaista paloista.

Lukemani artikkelin innoittamana hankin nopeasti levyn itselleni. Ihastuin välittömästi bändin karheaan soundiin. Kitaraorientoituneen musiikin suurena fanina Black Keys sopi itselleni kuin nyrkki silmään (asia, joka on nuoruuden kehäkokemuksien jälkeen yhä muistissa). En ole koskaan ollut innostunut opettelemaan rockin alalajeja, mutta voisin kuvitella että useat laittavat bändin ja tämän levyn muuhun kuin blues-kategoriaan. Autotallirock lienee yksi vaihtoehdoista. Levyn 2009 uusintapainos-LP (180 g musta vinyyli) oli muutamaan otteeseen kädessäni, mutta pitkitin hankintaa niin kauan että sain lopulta tilata oman kappaleeni Amerikasta saakka. 

Vaikka tällä levyllä kuullaan parilla biisillä myös bassoa, muilla raidoilla äänessä ovat vain laulaja Dan Auerbackin kitara ja Patric Carneyn tuhtisoundiset rummut. Tusinan (mukana singlen b-puoli) biisin joukossa on vain kaksi coveria. Thickfreakness ei kuitenkaan loista yksittäisten biisien kautta vaan on kauttaaltaan mestaritasoa oleva albumikokonaisuus. Levy on ehdottomasti bändin underground-aikakauden ehdoton timantti. Se on looginen jatko samassa Carneyn kellarissa äänitetylle esikoisalbumille.

Bändi esiintyi legendaarisen englantilaisen radio-DJ:n John Peelin maaseutuasunnolla 31.7.2003. Tuo BBC:n äänittämä lyhyt keikka sekä samana syksynä äänitetty Brightonin keikka ovat fanien kuunneltavissa netin eri kanavilla. Pari BBC äänitystä löytyy myös Euroopassa julkaistulta EP:ltä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit