E. C. Was Here
Viisi kuukautta There's One In Every Crowd'in jälkeen, elokuussa 1975 julkaistu E. C. Was Here on nykyajan mittapuun mukaan toivottoman lyhyt livelevy. Eric Clapton on myöhemmin kertonut ettei hän olisi halunnut julkaista sitä lainkaan. Levy-yhtiö halusi kuitenkin markkinoille livelevyn auttamaan There's One In Every Crowd'n menekkiä. Kolmen vartin mittaisena levy keskittyy enimmäkseen setin blues-materiaaliin. Se kattaa alle puolet siitä mitä bändi soitti 1974/75 kiertueella. Alkuperäinen albumi ei missään nimessä riitä dokumentoimaan 1974/5 kiertuetta.

Kuuntelin vuosia Claptonin 1974/75 äänityksiä ennen kuin 2014 lopulta ostin alkuperäisen amerikkalaisen E. C. Was Here -vinyylin. Diggaan kitarasankari Eric Claptonia. Ja tämä sankari esiintyy tällä levyllä soittaen hienoa bluesia. Clapton ikään kuin varasti itselleen Layla-levylle coveroimansa upean Have You Ever Loved A Womanin, jonka Freddie King oli levyttänyt jo kymmenen vuotta aiemmin. Nimittäin vasta Claptonin versio nosti biisin tunnetuksi. Dominos soitti siitä hienon liveversion, mutta ei tämä Long Beach Arenassa 19.7.1975 soitettu jää siitä kauaksi vaikka Claptonin bändi ei ole yhtä blues kuin Dominos. Levyn biiseistä vanhin on Claptonin suuren idolin Robert Johnsonin vuonna 1936 levyttämä Rambling On My Mind. Clapton coveroi sen Bluesbreakers-albumille jo vuonna 1966. Biisillä on minusta tämän levyn parasta kitarointia sekä maestrolta että komppikitaristi George Terryltä.

E. C. Was Here on lisäksi kaksi blues-hittiä, 40-luvulta Drifting Blues ja seuraavalta vuosikymmeneltä Further On Up The Road, joka onkin sittemmin säilynyt kitaristin vakio-ohjelmistossa. Yllättäen levyllä on kaksi Blind Faithin kappaletta. Näistä Steve Winwoodin upean Can't Find My Way Home bändin toinen laulaja Yvonne Elliman oli coveroinut esikoislevylleen vuonna 1972. Upea duetto ja Claptonin akustinen kitarasoolo ovat nekin levyn hienoja hetkiä. Vaikka pidän paljon enemmän kokonaisen keikan sisältävien levyjen kuuntelusta, ei tämän levyn parissa vietetty kolme varttinen ärsyttänyt sen lyhyyden takia. 

Puolet E. C. Was Heren biiseistä tulee kahdelta kesäkuun 1974 Long Beach Arenan keikalta. Lontoon Hammersmith Odeonissa 4/5.12.1974 äänityiltä keikoilta ei päätynyt E. C. Was Here kuin yksi biisi. Näistä keikoista kasattiin kuitenkin 2004 julkaistun 461 Ocean Boulevard deluxen bonuslevy, joka sisältää lähes koko keikan. Lisäksi markkinoilla on kaksi Clapton-boxia, jotka ostamalla saa laajennetun kuvan kitaristin ensimmäiseltä soolokiertueelta. Vuonna 1996 julkaistu neljän CD:n Crossroads 2 liveboxi esitteli paljon tuolloin julkaisematonta musiikkia näiltä keikoilta. Syksyllä 2013 julkaistu boxi Give Me Strenght sisältää 1974 ja 1975 studiolevyjen lisäksi kahdelle levylle laajennetun ja uusiomiksatun E. C. Was Here, joka sisältää 1996 julkaistujen biisien lisäksi neljä aiemmin julkaisematonta biisiä Californian keikoilta. Valitettavasti tätä tuplaa ei ole julkaistu omana. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit