Money And Cigarettes
Luin syksyllä 2012 Eric Claptonin omaelämänkertaa ja sen innostamana sain vihdoin itseni tämän levyn pariin. En ollut kuunnellut sitä koskaan kokonaisuutena vaikka se oli ollut minulla tiedostomuodossa jo vuosia. Tiedostokuuntelun perään ostin divarista hyväkuntoisen USA-vinyylin.

Eric Clapton vietti vuoden 1982 alkupuolella useita viikkoja Minnesotassa, Yhdysvalloissa osallistuakseen ensimmäisen kerran eläessään katkaisuhoitoon. Kevään Amerikan kiertueen jälkeen hän palasi studioon kesällä 1982. Bändin kemia ei enää pelannut kuten aiemmin. Vesiselvä kitaristi ja uskoon tullut basisti Dave  taisivat olla liian ihmeellisiä olentoja pitkän linjan britti muusikoille. Bändi ei saanut Bahamasin Compass Point studiolla kahdessa viikossa aikaiseksi kuin yhden biisin. Raitistumisensa myötä vastuullisuutta opetellut liideri vei bändinsä syömään ja kertoi heille päätöksensä hajottaa kesästä 1978 lähtien yhdessä soittaneen kokoonpanon. Tuottaja Tom Down sai tehtäväksi kasata studiokokoonpanon, jonka kanssa tämä levy sitten äänitettiin loka-marraskuussa 1982. Studiossa olivat steel-kitaristi Ry Cooper sekä pitkän linjan ammattilaiset rumpali Roger Hawkins ja basisti Donal "Duck" Dunn. Kiertuebändistä vain Albert Lee sai kutsun osallistua levyntekoon. 

Clapton coveroi edelliselle albumille Another Ticket Sleepy John Estesin biisin Floating Bridge. Myös Ry Cooperin kanssa työskennellyt (mutta jo kuollut) blues-legenda saa myös tälle levylle kappaleensa kun hänen Everybody Oughta Make A Change starttaa albumin. Edellisen levyn tavoin Troy Seals ja Eddie Setser tekivät tällekin levylle biisin. I've Got Rock 'n' Roll Heart menestyi kuitenkin vain USA:ssa enkä ihmettele miksi. Se on juuri sellainen turhanpäiväinen radiosoittobiisi, joita Clapton ei uskonut itse kykenevänsä tekemään. Ja siinä mielessä hän taisi olla oikeassa, ettei hänellä juuri tuolloin ollut hittejä taskuissaan. 

Money And Cigarettes on paljon vähemmän blues kuin mitä sitä edeltänyt Another Ticket. Itse en levyn tiedostokuuntelusta juuri syttynyt, ja ehkä siksi hankin sen vinyylinä. Toki mukana on pari namupalaa, joista Claptonin oma Slow Down Linda on juuri sellainen hyvän tuulen roketti, joista pidän. Olisiko Donal Dunn ehdottanut Claptonille biisiä Crosscut Saw sillä basisti oli studiossa myös silloin kun Albert King äänitti sen vuonna 1966. Tuolloinhan Cream coveroi myös Albertin menestyshitin Born Under A Bad Sign. Tällä kertaa Clapton ei kuitenkaan tuo biisiin mitään uutta vaan se jää ponnettomaksi. Vähän niin kuin tyylikäs ja steriili albumi kokonaisuudessaan. 

Petri Myllylä / 08.03.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit