El Camino
Black Keys rypi kahdeksan vuotta musiikkimaailman marginaalissa kunnes vuoden 2010 Brothers-albumi moninkertaisti bändin levymyynnin. Kun El Camino julkaistiin Suomen itsenäisyyspäivänä 2011, Amerikka oli jo valmiiksi bändin jalkojen juuressa. Kaikki oli valmista suuren luokan tähteyteen kunhan levy olisi edes kohtuullisen onnistunut.

El Camino on edeltäjään monivivahteisempi, rokkaavampi - ja kyllä - kaupallisempi ja onnistuneempi levy. Edellisen albumin myytyä puolitoista miljoona voisi olettaa uuden levyn synnyttäneen painetta. Jos näin oli, sitä ei onneksi kuulu levyltä sillä bändi ja tuottaja Danger Mouse ovat yhdessä tehneet 11 hienoa biisiä, joten levyn saama ylistys on täysin ansaittu.

Bändin Gold On The Ceiling esitys 7.12.2011 kuvatussa David Lettermanin TV-ohjelmassa on nähtävissä YouTubesta. Siinä kaiken nähnyt TV-legenda innostuu silminnähden ohjelman päättäneistä musiikkivieraidensa esiintymisestä.

Eräänä päivänä kuuntelin (tiedostomuodossa) El Caminoa ennen töihin lähtöä ja sen avausraita Lonely Boy toi mieleeni T.Rex'in. Samana päivänä töistä lähdettyäni kävin läheisessä levykaupassa katsahtamassa jos heillä olisi Marc Bolanin hieno Electric Warrior 40-v juhlajulkaisu. Pian sen jälkeen kun olin löytänyt kyseisen tuplan, käteeni tarttui Black Keys'in mustavalkokantinen El Camino (pikkukuva). Albumin special edition on poikkeuksellisesti 45 kierrosta pyörivä tuplalevy, jossa on mukana myös CD sekä iso juliste ja kahden biisin livesingle. Etiketti mainitsee prässäyspaikaksi Pallas Groupin Saksan Diopholzissa. Moinen audiophile-albumi saa minun häpeämään 35-vuotta vanhaa Pioneerin soitintani, mutta levy kuulostaa jopa vanhalla soittimella taivaallisen paljon paremmalta kuin esimerkiksi tiedostomuodossa. Analogisellla (vuoden 1969) kahdeksanraitanauhurilla äänitetty levy soi taatusti upeasti huippu analogisella soittimella.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit