Years Gone By
En taida olla kovin poikkeava blues-fani sillä olen huomannut kuuntelevani joitakin artisteilta lähes yksinomaan yhtä tai parhaimmilaan vain muutamaan heidän albumia. Albert King'in osalta tämä levy ei ole ollut niiden paljon kuunneltujen joukossa. Vuosien innostukseni hänen soittoaan kohtaan ja halu kuunnella kaikki hänen levyt saivat minut lopulta kuitenkin 2011 tarttumaan albumiin. Seuraavan vuoden aikana kuuntelin sitä useaan otteeseen.

Luojan kiitos keskityin levyyn sillä vaikka se on tainnut jäädä usealta muultakin musiikkifanilta edeltäjänsä varjoon, on Albert King tällä levyllään ehdottomasti parhaimmillaan. Albumin raidoista Howlin' Wolfin vuonna 1964 julkaisema Killing Floor oli Jimi Hendrix'in setissä vuosina 1966-1968. Se kuului myös Led Zeppelinin settiin ja he myös äänittivät sen pohjalta biisin Lemon Song (josta saivat maksaa Wolfille oikeudenkäynnin jälkeen osan royalteista). Ennen Albert Kingiä biisin äänitti Mike Bloomfieldin ja tulevan Hendrix-rumpalin Buddy Milesin The Electric Flag bändi.

Albert King oli useille häntä nuoremmille kitaristeille SE suuri innoittaja. Eräs suomalainen blues-kitaristi antoi itselleen jopa uuden etunimen Amerikan sedän innoittamana. Moni muu, kuten Stevie Ray Vaughan on coveroinut Albertin tekemiä covereita. Yksi tällainen on Elmore Jamesin Sky Is Crying, jonka Albert äänitti jo joulukuussa 1967 pian edellisen levyn ilmestyttyä.

Drowning On Dry Land, Heart Fixing Business ja Sky Is Crying biisien vaihtoehtoiset äänitykset löytyvät aikakauden sinkkuharvinaisuuksia ja aiemmin julkaisemattomia kappaleita sisältävältä Hard Bargain CD:ltä sekä muiden harvinaisuuksien kanssa englantilaisten 1992 julkaisemalta Years Gone By CD:ltä.

Petri Myllylä / 10.01.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit