Makin' Love Is Good for You
"I've got a right to love my B.B. King" - Ihanaa jälleen kerran nähdä ja kuulla bluesin kuningasta kesän Puistoblues-festarilla, sanoopa asiasta kuka hyvänsä mitä hyvänsä. Ihanaa oli myös tutustua B.B:n tuoreimpaan levyuutuuteen, joka on oiva jatko hänen huikaisevan hienolle "Blues On The Bayou" -edeltäjälleen. Tuntuu lievästi ilmaistuna käsittämättömältä, miten syyskuussa 75 vuotta täyttävä B.B. pystyy kerta toisensa jälkeen loihtimaan taatun laadukkaita uutuuslevyjä. Tai ehkei se ole käsittämätöntä, ehkä se on Kuninkaan merkki.

Tämänkertaisen levyn teemana on lähes yksiselitteisesti rakkaus sekä sen ilmeisen välttämättömät ilmenemismuodot, petolliset naiset ja tunteiden hiipuminen, kuinkas muuten. CD:n ainoat rakkaustematiikasta poikkeavat raidat taitavat olla A.C. Reedin tavaramerkki (13) sekä levyn päätöskappale, jota mainostetaan jostain syystä "bonus"-raidaksi. Naisilkeyttä kuvaavat lyriikat ovat paikoin nokkelia kuten avausraidalla: "When I was giving her my money, she treated me like I was B.B. King; Now I ain't got no money left, now she treats me like I'm not even a human being."

Toisaalta rakkauden (ja rakastelun) ylistys saa B.B:ltä myös arvoisensa tulkinnat. CD:n terhakkaalla nimikappaleella "Makin' Love Is Good For You" hän motivoi rakastelun kuntoakohottavaa vaikutusta ja toteaa lisäksi, että mikäs sen ketterämpi tapa tutustua toiseen ihmiseen kuin rakastelu hänen kanssaan. Niin siis tuumaa tämä tusinan lapsen isä, jotka - kuten tunnettua - on kaikki eri naisten kanssa hankittu...

Kautta levyn meille tarjoillaan komean juhlallista laulua, niin kuin B.B. King vain osaa - laulua on jopa enemmän kuin häneltä enää ikävuosien karttuessa uskaltaa odottaa. Lavallahan B.B:n laulu on vuosien saatossa vähenemistään vähentynyt. Myös kitara soi tutun vuolaan puhuttelevasti, ja paketin kruunaa hienot sovitukset sekä uljas bändi, loistavin mitä bisneksestä löytyy, joka vilisee tuttuja nimiä B.B. Kingin takaa vuosien varrelta.

Enpä ihmettelisi, jos tämä levy tarttuisi monen B.B. Kingin Puistobluesissa näkevän kotimatkaseuraksi Vanhankylänniemen levymyyntitiskeiltä. Sitä ainakin suosittelen, ellei tule tutustuneeksi levyyn jo ennen Puistobluesia. Samojen myyntitiskien liepeiltä kannattaa muuten ostaa kotimatkalle myös uusi, hieno Blues News-Radiomafia -yhteistuotanto-CD "Blues Power". Näissä levyissä pitäisi riittää bluespoweria pitkälle kesään.

Teksti: Pertti Nurmi
(julkaistu BN-numerossa 3/2000)


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit