Blues On The Bayou
BB King oli 72-vuotias tämän levyn äänitysten aikoihin, ja aika harva taisi odottaa häneltä enää mitään merkittävää uutta julkaisua. Bluesin kuningas oli edellisillä albumeilla kerännyt ympärilleen nimekkäitä vierailijoita, mutta tällä kertaa hän esiintyy oman kiertuebändinsä kanssa. Tämä kannattaa sillä Blues On The Bayou on tekijän paras albumi sitten 1981. 

Petri Myllylä

 

En tiedä, monesko B.B:n pitkäsoitto on kyseessä, ainakin se poikkeaa edukseen viime vuosien lukuisilla vierailijoilla lastatuista duetto- ym. levyistä. Tällä kertaa perusajatuksena on ollut B.B:n konserteissaankin harjoittama "back to basics". Levyllä esiintyvä orkesteri on sama, joka nähtiin viime kesänä Porissa. Pääosaltaan juuri tämän miehistön kanssa B.B. on konsertoinut keskimäärin 225 iltaa vuodessa, ja monet vuodet. Joten B.B. halusi tallentaa tämän mielestään kaikkien aikojen parhaan orkesterinsa musisointia myös levylle. Miehet vetäytyivätkin neljäksi päiväksi studioon levyttämään livenä muutamia Blues Boyn vanhoja ja joitakin uudempiakin lauluja. Paikka oli Tony Daiglen Dockside studio Lafayetten kaupungissa Louisianassa. Siitä siis levyn nimi. Tuloksena on rento, kaikkien asianomaisten rautaisen ammattitaidon ja soittamisen ilon hyvin välittävä blueslevy.

B.B:n erinomaista, yhä kehittyvää kitaransoittoa kuullaan runsaasti ja laulussakin hän on yhä vakuuttava. Yhtyeen jäsenistä eniten soolotilaa saa pianoa ja urkuja soittava James Sells Toney. Myös toinen kitaristi Leon Warren pääsee parilla kappaleella näyttämään taitojaan. Torvisektio on mukana vain kappaleilla (1-4), (9), (11) ja (13). He tyytyvät riffailemaan tai luomaan muuten taustaväriä.

Vähän olin pettynyt ettei soolotilaa ollut irronnut James Boldenin (tp) tai Melvin Jacksonin (sax) kaltaisille soittajille. Mutta näin on kai tahdottu ja yli puolet levystä siis hoituu peruskokoonpanolla em. herrat Toney ja Warren, Michael Doster (b), Calep Emphrey Jr (dr) ja Tony Coleman (perc).

Kappaleista enemmän tai vähemmän uusia taitavat olla (1), (5), (9), (14) ja (15). Lopuista pääosa lienee peräisin Bihari-ajoilta, toisena "tekijänä" kun mainitaan usein joko Ling tai Taub. "Mean Ole' World" on enemmän kuin vähän velkaa T-Bone Walkerille eikä levyn menevin kappale, jump-blues (8) jossa B.B. saa lauluapua bändin jäseniltä, tarkkaan ottaen ainakaan sanoituksen osalta ole B.B:n tekoa. Muutenkin B.B. kierrättää varsin tehokkaasti myös omia oivalluksiaan. Instrumentaaleja on mukana kolme.

Hieno aloitus sekä (9) ovat hitaahkoja blueseja, joissa koko bändi pääsee hyvin esiin B.B:n kitaran ollessa pääosassa. (15) on toteutettu peruskokoonpanolla ja poikkeaa rytmiikaltaan levyn muista kappaleista tuoden esiin mm. basisti Dosterin taitoja. "I'll Survive" on "levyn hitti". B.B. levytti sen jo noin 1959/60 Bihareille. Tekstiläpyskässä hän esittää toiveenaan, että jos levyltä jokin kappale nostetaan esiin, se olisi tämä, koska vasta nyt hän kykenee tulkitsemaan kappaleen sanoman riittävällä painokkuudella. Samaa selviytymisen temaktiikkaa käsittelee vakuttaavasti myös (5). Molemmat kappaleet kuultiin myös Porissa viime kesänä. "I'll Survive'en" on myöhemmin lisätty jouset Phil Marshallin toimesta, kuten myös hienoon bluesballadiin (7). Kolmas jousitettu on (1), yksi levyn vaikuttavimpia esityksiä mm. B.B:n laulun ansiosta.

Eiköhän tässä ole jo tullut selväksi kuinka hyvästä levystä on kyse. Rakenteeltaan se noudattelee hidas-nopea –vuorottelua. Tässä on ehkä tullut painotettua noita hitaampia herkkuja, mutta levyn menopuoli toimii myös erinomaisesti, sulavalla vaivattomuudella. Levyn alusta (2) käy heti malliesimerkistä. Nimestään huolimatta (14) ei ole instru vaan painokasta mättöä, jolla B.B. jälleen havahtuu naisseuralaisensa kelvottomuuteen. Erilaiset parisuhdeongelmat tuntuvat olevan/olleen aina B.B:n miltei ainoa bluesin aihe. Viisitoista vaimoako vai mitä niitä nyt on ollut. Vaan eipä valittamista kun tutkailee miehen pitkää uraa ja tätä levyä, sen viimeisintä saavutusta.
I'll survive.

Teksti: Juhani Laikkoja
(julkaistu BN-numerossa 6/1998)


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit