B.B. King Wails
Kunkun kolmas LP oli ensimmäinen, joka äänitettiin vartavasten julkaistavaksi juuri tässä formaatissa. Kaikki levyn kymmenen raitaa olivat ilmestyessään huhtikuussa 1959 aiemmin julkaisemattomia. Sittemmin useat niistä toki julkaistiin myös singleraitoina. Ace Records'in 2003 remasteroitu CD on kahdeksan bonuksen kera hyvä ostos jos haluaa tutustua B.B.:n ison orkesterin jazzahtaviin tulkintoihin.

Petri Myllylä

(julkaistu BN-numerossa 4/2003) takana soittaa pääsääntöisesti hieman vanhakantainen "viiskytlukuinen" Basie/Ellington -tyylinen iso yhtye. Puhallinsektiossa on B.B:n luottomiehiä kuten Kenny Sands, Henry Boozier (tpt), Lawrence Burdine, Johnny Board (saxes) ja rummuissa joko Sonny Freeman tai Ted Curry. Ison orkesterin ryydittämä B.B. on ajoittain täyttä ruutia huhkaessaan säkeiden ja kitarasoolojen sekaan tiukkoja ähkyjä, mutta joskus mentiin peräti riman alle: pliisu pop-lallattelu "Come By Here" on pöyristyttänyt minua aina, niin nytkin. Pikkuyhtye-King edustaa jo selvästi modernimpia, "kuuskytlukuisia" rentoja soundeja.

Isoyhtyelevyn lisäraidoista kolme (11, 12, 15) näkee päivänvalon vasta nyt, muut viisi ovat joko Kent-singleillä tai toisilla Crown-albumeilla julkaistuja. Niistä kaksi viimeistä raitaa on suorastaan jättiyhtyekamaa, edeltävällä niistä on takana Count Basien, jälkimmäisellä puolestaan Tommy Dorseyn orkesteri. Pikkuyhtyelevyn lisäraidoista jopa kuusi (11-15, 18) kuullaan ensimmäistä kertaa nyt herran vuonna 2003.

Teksti: Pertti Nurmi
(julkaistu BN-numerossa 4/2003)


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit