More B.B. King
Tämän LP:n ilmestymisen aikoihin vuoden 1961 lopussa oli selvä asia, että B.B. King tulee siirtymään itsenäisestä Modern-yhtiöstä suuren konsernin ABC Records'iin. Levy oli BB:n kahdeksas LP-julkaisu alle viiden vuoden ajassa. Bihardin veljekset olivat äänittäneen useita massiivisia sessioita, joiden aikana oli syntynyt varastoon kymmeniä kappaleita julkaistavaksi sopimuksen päättymisen jälkeen. Tämän levyn materiaali tuli enimmäkseen vähälle huomiolle jääneistä singleistä. Pariin aikaisempaan julkaisuun verrattuna More kärsii sillisalaattimaisuudesta sillä sen biisit tulevat erilaisten kokoonpanojen äänityksistä. 

Hankittuani levyhyllyyni Ace Recordsin julkaisemat alkuperäiset Crown-LP:t, tämä albumi on jäänyt parempien kokonaisuuksien varjoon. Julkaisun kahdeksan bonuskappaletta tulevat seuraavina vuosina julkaistujen sinkkujen

Petri Myllylä

 

Tärina jatkuu, puolimatkan pyykki on ohitettu, kun vuorossa on 7. jakso tässä (ilmeisesti) 12-osaisessa B.B. Kingin Crown-albumien uudelleenjulkaisusarjassa. Muutamaan edelliseen osaan verrattuna nyt on siirrytty ajallisesti pari vuotta taaksepäin, kun vuorossa on alunperin vuoden '61 lopussa julkaistu Crown LP 5230. Se ilmestyi myös United- ja Custom-vinyyleillä nimellä "Blues For Me". Alkuperäisalbumi(e)n kymmentä siivua on CD:lle vahvistettu kahdeksalla bonusraidalla.
Kuten käytännössä monet Crown-albumit, niin samaten "More" oli lähinnä massamarkkinoille suunnattu koostekiekko B.B:n Kent-singletuotannosta. Levyn kymmenestä raidasta vain "Don't Cry" ja "Blues For Me" eivät olleet ilmestyneet sinkuilla. Albumimateriaali on vuosilta 1960/61, poislukien viitisen vuotta vanhemmat "Shut Your Mouth" ja "Baby Look At You". Biharin tuottajakopla oli nimittäin leiponut ne tyylilleen uskollisesti muusta taikinasta poikkeavaan kakkuun. Ne, samoin kuin levyn kolme ensimmäistä raitaa ovat komeaa ison yhtyeen ryydittämää R&B-poljentoista Kingiä. "Breaking My Heart" on pikkuyhtyeen säestyksellä puristettu tihkuva blues. Sen jälkeen on tarjolla kaksi jousiorkesterin lilluttamaa balladia, jotka heittivät Kuninkaan suoraan poppariosastoon. B.B:n laulu on komeaa, tottakai, mutta kyllä nämä pistävät bluesdiggarin rykäisemään pariinkin kertaan. Alkuperäisalbumin kaksi viimeistä raitaa, lattarivaikutteinen, hieman harhaisesti nimetty "Blues For Me" tai "Groovin' Twist" sekä Louis Jordanilta lainattu "Just Like A Woman", ovat vereviä instrumentaaleja.
Bonusraitaosastoon on kerätty B.B:n 1960-luvun alun Kent-singletuotantoa, lähinnä sinkkujen kakkospuolia, joita ei ole totuttu näkemään aiemmilla uusintajulkaisuilla. Niin muodoin ne puoltavat hyvin paikkaansa ja ovat lisäksi pääosiltaan hienoja esityksiä. Poikkeuksena ehkä bonuksista ensimmäinen ("Lonely"), joka on peruja samasta vuoden 1961 lällärijousisessiosta kuin edellä kuvatut kaksi raitaa. B.B. King oli siirtynyt ABC-Paramountin leipiin 1962, joten nämä Kent/Crown -äänitteet kilpailivat julkaisemisensa aikaan (1964-66) markkinoilla ABC-tuotannon rinnalla. Ne eivät kuitenkaan aiheuttaneet ABC:lle samanlaista päänvaivaa kuin B.B:n vuoden 1964 iso Kent-hitti "Rock Me Baby".

Teksti: Pertti Nurmi
(julkaistu BN-numerossa 1/2005)


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit