Big Blues
Albert King julkaisi 50- ja 60-luvulla single-levyjä useille eri levymerkeille. Kun osa näistä vielä lisensoitiin toisille yhtiöille, täytyy miehen julkaisuihin paneutua antaumuksella ymmärtääkseen mitkä biisit tulevat miltäkin aikakaudelta. Kitaristin ensijulkaisu Lonesome In My Bedroom / Bad Luck Blues vuodelta 1953 ei menestynyt ja se jäi hänen ainoaksi Parrot-yhtiölle. Sessioista ylijääneet kolme biisiä (Hand Me Down Blues, Little Boy Blue ja Walking From Door To Door) ovat luonnollisesti sittemmin nähneet päivänvalon.

Tämän levyn materiaali on äänitetty Bobbin Records'in toimesta vuosina 1959-1962. Useat singlejulkaisut, myös miehen ensimmäinen maanlaajuinen hitti Don't Throw Your Love On Me So Strong lisensoitiin toisille yhtiöille ja tämä LP on siitä hyvä esimerkki. Mainitun singlen hieno menestys vuonna 1961 (Bobbin julkaisi sen St. Louis'ssa jo 1959) innoitti King Records'ia julkaisemaan seuraavana vuonna Big Blues -albumin. King äänitti keväällä 1963 yhden session King'ille sekä seuraavana vuonna neljä biisiä (C.O.D:, pienelle st.louislaiselle Count-Treelle ilman suurempaa menestystä.

Albert King pääsi vuonna 1966 tuon vuosikymmenen parhaaseen blues- ja soul-yhtiöön Staxiin. Seuraavan kahdeksan vuoden aikakautta pidetään miehen huippukautena. Vaikka Big Blues on tehty pienellä budjetilla ja vähemmän tunnetuiden taustamuusikoiden kanssa, levy on silti nautittavaa bluesia. Ja Albertin soitto on tietysti se miksi itse olen tähän levyyn tutustunut. Sain lainattua Big Blues LP:n Vantaan kirjastolta ja minusta tuntui että albumin musiikki olisi vasta vinyylinä kuunneltuna auennut loistoonsa. 

Myynnissä on CD nimeltä More Big Blues, joka sisältää kymmenen tämän levyn kahdestatoista biisistä jättäen pois kaksi alkuperäisellä julkaisulla mukana ollutta imelää pop-iskelmää ja lisäten julkaisulle paljon muuta vuosien 1959-1963 äänityksiä. Ace-yhtiön vuonna 2004 julkaisema CD on ehdottomasti hankinnan arvoinen. Vielä tätäkin laajempi on albumi The Complete King & Bobbin Recordings.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit