Albert King & Otis Rush: Door To Door
Albert King äänitti ensimmäisen singlensä Parrot-yhtiölle vuonna 1953. Sessioita johti aiemmin Chess-yhtiöissä (ja pian sinne palannut) säveltäjänä, basistina ja myöhemmin myös tuottajana toiminut Willie Dixon. Chess-yhtiö lienee myöhemmin hankkinut näiden viiden Parrot-biisien oikeudet, tai sitten he ovat liisanneet ne koska seitsemästä Door To Doorin Albert Kingin biisistä kolme tulee marraskuulta 1953. Tosin ensisinkun biisit Bad Luck Blues ja Be On Your Merry Way ovat tällä kokoelmalla lyhennetyssä muodossa Bad Luck ja Merry Way. Albert oli siirtynyt  asumaan St. Louis'iin missä hän solmi vuonna 1959 levytyssopimuksen paikallisen Bobbin-yhtiön kanssa. Se julkaisi kitaristilta neljä singleä ennen kuin ryhtyi liisaamaan Albertin äänitykistä itseään isommille yhtiöille.

Ymmärtääkseni Chess oli 60-luvun alussa liisannut tämän levyt loput neljä biisiä Bobbinilta, mutta ei ollut niitä kumminkaan tuolloin julkaissut. Tilanne luonnollisesti muuttui kun Albert nousi vuonna 1967 blues'in ykkösketjuun ja niiden harvojen mustien artistien joukkoon, joita myös valkoinen rock-yleisö diggasi. En lähtisi lyömään näiden biisien päälle ylijäämätavara-leimaa vaikka Chess ei niitä aikanaan julkaissutkaan. Yhdessä King-yhtiöiden julkaiseman Big Blues albumin ja alkuperäisten 1959-1963 sinkkujen kanssa nämä kappaleet muodostavat peruskiven sille mitä Born Under A Bad Sign ja muut kitaristin klassikko-albumit edustavat. 

Door To Door sisältää kuusi Otis Rushin biisiä vuosilta 1960-1961. Chessistä lähtenyt Willie Dixon oli tuottanut 1956 Rushin ensimmäisen singlensä Eli Toscanos'in Cobra-merkille. Seuraavan parin vuoden aikana Rush julkaisi useita klassisia blues-kappaleita, joista 1960 Chess'ille tehty So Many Road, So Many Trains jäi viimeiseksi hitiksi.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit