The Real Folk Blues
Levy-yhtiö Chess julkaisi vuonna 1966 useilta artisteiltaan Real Folk Blues nimisen albumin. Albumeja yhdistää niiden samanlaisten kansien lisäksi musiikin akustisuus ja pyrkimys olla mahdollisimman "Folk". Levy-yhtiön ajatuksena oli että näin mustien blues-artistien musiikki kiinnostaisi myös nuorta valkoista ostavaa yleisöä. John Lee Hooker palasi toukokuussa 1966 viidentoista vuoden tauon jälkeen yhtiön studiolle äänittämään James Brownin löytäneen tuottajan Ralph Bass'in alaisuudessa. Sessioissa äänitettiin enimmäkseen kitaristin uran varrelta tuttuja biisejä kaikkiaan peräti 18 kappaletta. 

Yhtiön bisnesvainu oli kohdallaan ja syksyllä 1966 julkaistut neljä Folk Blues -albumit myivät hyvin. Muddy Waters'ilta ja Howlin' Wolfilta julkaistiin seuraavana vuonna vielä albumit More Real Folk Blues. Näin oli tarkoitus toimia myös John Lee Hookerin suhteen, mutta lopulta valmiiksi masteroitu levy julkaistiin vasta 1991 lisänimellä The Missing Album. Mielenkiintoista näissä kahdessa julkaisussa on se, että seuraajaksi suunnitellulle levylle ei jäänyt mitään puolivillaista ylijäämätavaraa vaan se on kaksikosta jopa parempi.

Myöhemmin nämä albumit yhdistettiin albumiksi The Complete Folk Blues Sessions mikä nimensä mukaisesti sisältää kaiken sessioissa syntyneen musiikin. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit