I'm John Lee Hooker
John Lee Hooker äänitti 1940-luvun lopussa ja 50-luvun alussa useille yhtiöille ja laulajan kataloogi on tuolta ajalta erityisen sekava. Artistin julkaisutilanne hiukan selkeytyi vuonna 1955 kun Hookerin pääasialliseksi julkaisijaksi tuli vuonna 1953 Chicagossa perustettu Vee-Jay Reocrds.

Omien laskujeni mukaan laulajalta julkaistiin vuonna 1959 kolme albumia. Chess paketoi tuolloin vuosien 1951 ja 1952 äänityksiä House Of The Blues -levylle. Sitä vastoin Riversiden julkaisema The Country(/Folk) Blues Of John Lee Hooker sisälsi kahdesta muusta poiketen uutta akustista materiaalia. I'm John Lee Hooker LP lienee ollut näistä kolmesta menestynein julkaisu sisältäen seitsemän edellisinä vuosina singleinä hyvin menestynyttä kappaletta.

Hooker oli äänittänyt Vee-Jay'lle 1958 loppuun mennessä 28 biisiä. Valinnan varaa oli siis runsaasti, mutta mahtoiko yhtiön markkinointiosasto silti pelätä levyn floppaamista sillä Hooker äänitti tammikuussa 1959 uudet versiot kuudesta vanhasta hitistään. Nämä julkaistiin vuoden aikana kolmena sinkkuna, ja vain Tennessee Blues ei tullut mukaan isolle levylle. Tammikuun sessioissa äänitetty Boogie Chillun' on SE versio, jota on sittemmin käytetty useissa TV-ohjelmissa, mainoksissa ja elokuvissa kuten legendaarisessa The Blues Brothers'issa (jossa John Lee Hooker esittää muusikkoa). Myös uusi versio kahdeksan vuoden takaisesta hitistä I'm In The Moon peittoaa alkuperäisen. (Hooker äänitti sen vuonna 1989 kolmannen kerran yhdessä Bonnie Raitt'in kanssa).

John Lee Hookerin Vee-Jay'n keskeisimmät albumit remasteroitiin vuosituhannen vaihteessa ja CD:lle laitettiin neljä bonuskappaletta, jotka tekevät siitä ehdottomasti hintansa arvoisen hankinnan. Samalla se toimii hyvin hänen 1955-1958 ajan kokoelmana.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit