Big Brother and the Holding Company
Janis Joplin joutui palaamaan kotiin Texasiin jäätyään San Franciscossa huumekoukkuun. Keväällä 1966 hän palasi kuitenkin länsirannikkon kiehtovaan hippipääkaupunkiin ja löysi itsensä pian bluesvoittoista psykedelia-rockia vetävän Big Brother And The Holding Companyn treenikämpältä.

 

Janis Joplinin myötä Big Brother sai kiinnostavan ja lahjakkaan keulakuvan. Syyskuussa 1966 tehdyt äänitykset eivät kuitenkaan vakuuttaneet Mainstreem Recordsia julkaisemaan niitä levyllä. Biisit julkaistiin myöhemmin albumilla Lost Tracks. Näistä vain viisi valikoitui joulukuussa 1966 purkitetulle levylle. Yhtiö ei kuitenkaan pitänyt bändin kanssa kiirettä ja niinpä seuraavan kesän legendaariseen Monterey Pop -festariesiintymiseen mennessä bändiltä oli julkaistu kolme sinkkua Blindman / All Is Lonliness, Down On Me / Call On Me sekä Bye, Bye Babe / Intruder.

 

Bändin lauantaipäivän esiintymistä Monterey'ssä 17.6. ei kuvattu mutta heidät kutsuttiin loistokkaan keikan jälkeen esiintymään myös seuraavana iltana uudelleen jolloin he soittivat kolmen biisin minisetin. Sen TV-esitys pisti vauhtia levyn julkaisuun joka toteutui elokuussa. Levyllä ei ollut kuin neljä uutta biisiä sillä kaikki kuusi sinkkuraitaa löysi tiensä levylle. 

 

Lyhyen uran ensijulkaisu ei ehkä musiikillisesti vastaa laulajattaren myöhempiä julkaisuja, mutta se tapa jolla Joplin laulaa on kiistattoman mestarillinen ja maaginen. Valitettavasti bändin miesvokalistit halusivat hekin laulaa sooloja joka ei ole mielestäni paras ratkaisu. Itselläni oli pitkään hyllyssä albumista Columbian vuoden 1971 uusintajulkaisu, jonka kannessa on tuolloin jo edesmenneen Janis Joplinin nimi vauhdittamaan levyn myyntiä. Lyhyen levyn bonuksiksi oli saatu 1968 alussa julkaistu single Coo-Coo ja The Last Time. Laitoin kuluneen stereo-LP:n kiertoon ja hankin hyllyyn Sundazed Music'in vuonna 2008 julkaiseman ensimmäisen monomiksauksen neljäänkymmeneen vuoteen. Myös siinä on bonuksina mainittu single.

 

 

Petri Myllylä / 18.8..2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit