The Lost Tapes
Janis Joplin liftasi 1963 Texasista Californiaan kaverinsa Chet Helmsin kanssa. Joplinin hengailtua folk-porukoissa hänen huumeiden käyttö ryöstäytyi käsistä ja kaverit keräsivät kolehdin saadakseen tytölle paluulipun kotiin. Siellä Joplin keräsi voimia maailmanvalloitukseen ja palasi länsirannikolle keväällä 1966.

Joplin kaveri Helms oli perustanut klubin sekä ryhtynyt Big Brother & Holding Company nimisen blues-bändin manageriksi. Parissa viikossa Joplinista oli tullut sen upea laulaja ja valovoimainen keulakuva. Tämän tuplan äänitykset ovat ajalta ennen suurta julkisuutta ja JJ-tähtikulttia ja ehkä siksi se omassa karheudessaankin kuulostaa enemmän bändiltä kuin Joplinin kanssa tehdyillä studiolevyllä. 

Kuunteluelämyksenä tällainen arkistojulkaisu ei kuitenkaan onnistu pitämään satunnaisfania näpeissään vaan sen molempiin levyihin ehtii kyllästyä ennen niiden päättymistä. Kerran pari kuunneltuna ne kuitenkin vahvistavat kuvaa kokoonpanon omasta identiteetistä Joplin-kultin takana. Silti suosittelen tutustumaan mielummin bändin studiolevyihin. Ja jos bändin live kiinnostaa niin sitten kannattaa kuunnella joko Monterey'n 1967 festariäänitys sekä 1968 Winterland livelevy.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit