Showdown!
Omaa soolouraa tekevien muusikoiden yhteisalbumit onnistuvat harvoin niin hyvin kuin tällä kertaa. Kolme laulavaa kitaristia tunsivat toki toisensa hyvin ja olivat soittaneet toistensa kanssa aiemmin. Albert ja Johnny keikkailivat yhdessä jo 50- ja 60-luvuilla. Paljon myöhemmin Collinsin otti Robert Crayn siipiensä suojiin, ja he keikkailivat 70-luvulla paljon yhdessä. Hänen uran lähdettyä nousuun vuonna 1989 julkaistiin 1977 äänitetty Collinsin ja Crayn yhteiskeikka.

Itselläni kesti parikymmentä vuotta tutustua tähän levyyn. Pitelin sitä käsissäni ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa eräässä isossa kölniläisessä levykaupassa. Tunsin jo tuolloin sen maineen yhtenä blues-historian parhaiten menestyneenä yhteistyöalbumina. Olin ehtinyt hankkia hyllyyni jo joitakin Collinsin levyjä ennen 2011 julkaistun remasteroidun CD.n hankintaa. Pari vuotta myöhemmin poimin divarista alkuperäisen vinyylin ja vuotta myöhemmin se sai vierelleen 2011 LP:n, jolle on laitettu bonukseksi yksi sessioista ylijäänyt biisi, Eddien "Guitar Slim" Jonesin Something To Remeber You By. Alligator-yhtiön perustaja Bruce Iglauer kirjoittaa 2011 painoksen jälkikirjoituksessa levyn olevan yhtiönsä parhaiten menestynyt julkaisu, ja että hän on ylpeä tuodessaan sen vinyyliversion uudelleen markkinoille. 

Vaikka levyn avaa kolmeen pekkaan laulettu T-Bone Walkerin itselleen aikanaan tekemä nimikkobiisi T-Bone Shuffle, ja vaikka sen lisäksi mukana on muutama muu lainabiisi, suurin osa albumin materiaalista on originaalia. Ehkä tämä on osaltaan vaikuttanut siihen että kautta linjan levy on ryhdikäs ja siinä on fokus. Liian usein tämänkaltaiset yhteistyöt perustuvat vanhojen keikkastandardien pyörittämiseen ja puolivillaiseen soitantaan. Tämä albumi ansaitsee maineensa ja on ehdoton hankinta kaikille blues- ja kitarsoolojen faneille.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit