Banks Of Eden
 

Kylläpä aika kulkee nopeasti. Tuntuu kuin siitä ei olisi kuin hetki, kun ruotsalainen progeryhmä The Flower Kings julkaisi edellisen studiolevynsä The Sum of No Evil. Se tapahtui kuitenkin jo vuonna 2007. Bändi kävi tuon levyn tiimoilta myös Suomessa keikalla. Nosturin esitys oli erinomainen. Sen jälkeen tuli hieman yllätyksenä tietoa orkesterin telakoitumisesta ennalta määräämättömäksi ajaksi. Tauon aikana saimme kuultavaksi paljon hyvää musiikkia Roine Stoltin, Hasse Fröbergin, Jonas Reingoldin ja Tomas Bodinin uusilta yhtyeiltä.  Ehkä Jonaksen Karmakanic teki suurimman vaikutuksen. Nyt Kuningas on kuitenkin palannut!

Banks Of Eden on taattua The Flower Kingsiä. Se kuulostaa edelleen Genesiksen ja kumppaneiden pojanpojalta. Pojasta polvi vain paranee. Levyn avaa yli 25-minuuttinen järkäle nimeltään Numbers. Rohkea veto aloittaa levy moisella antihitillä. Kappale kuitenkin toimii niin hyvin, ettei sitä kuunnellessa hoksaa ajan kulua ollenkaan. Jälleen voi kysyä huomaako sitä muutenkaan? Viimeistään Numbersin loppupuolella kuulijan kasvoille nousee hymy. Kyllä. Musiikin kuuluu tuntua näin hyvältä.

En tiedä onko kyse ikävästä vai mistä, mutta The Flower Kings kuulostaa nyt paremmalta kuin koskaan.  Tämän levyn kuuntelua ei malta lopettaa. Ovathan nämä kappaleet edelleen täynnä soittoa, mutta soittaahan nämä heput ovat aina osanneet. Banks of Edenin tarinat käsittelevät nykyihmisen ja nykymaailman ongelmia. Tekstit ovat täynnä hauskoja uusia fraaseja, nokkelia sanaleikkejä ja vanhoja lainarivejä. Kun musiikki on komeaa ja laulu on täynnä tunnetta ja eläytymistä, luulenpa, että tässä on tulevien vuosien klassikko. Ottakaa kuulolle nyt tai laittakaa nimi muistiin myöhempää kuuntelua varten. Tähän levyyn ei aika pysty!

Tero Honkasalo

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit