Buddy Guy & Junior Wells: Drinkin' TNT 'n' Smokin' Dynamite
Buddy Guy ja Junior Wells lämmittivät Rolling Stonesia heidän 1970 kesäkiertueella. Toki nuoret brittimuusikot olivat tutustuneet parivaljakkoon jo sitä aiemmin. Olihan Guy-Wells olivat tehneet yhteistyötä 50-luvulta lähtien, ja 1965 julkaisseet genren merkkiteoksen Hoodoo Man Bluesin. Kesällä 1974 molemmat miehet olivat ilman levytyssopimusta, mutta saivat silti kutsun Montreux Jazzeille. Kymmenpäiväinen festari starttasi blues-illalla perjantaina 28.6.

Illan tähtiartistien taustabändissä olivat Rollari-basisti Bill Wyman, tämän kamu Terry Taylor slide- ja komppikitarassa, CSNY-rumpali Dallas Taylor sekä Muddy Watersin pianisti "Pine Top" Perkins. Vaikka levylle on valikoitunut Junior Wellsin materiaalia hiukan enemmän kuin Buddyn, ei se laimenna tämän albumin loistokkuutta. Olen tainnut kuunnellut tätä keikkaa enemmän kuin mitään muuta omistamaani Montreux-äänitettä. Levyllä on useita hienoja blueseja kuten vaikka Buddyn laulama When You See Tears From My Eyes ja How Can Woman Be So Man. Illan kirkkain hetki on kuitenkin lähes yhdeksänminuuttinen Ten Years Ago.

Montreux Jazzin puuhamies Claude Nobs äänitti yleensä lähes kaikki festariesitykset. Millään kovalla kiireellä ei tätäkään levyä julkaistu sillä Bill Wyman miksaus sen vasta 1980. Amerikkalaiset saivat keltakantisen levyn kauppoihinsa 1982 ja englantilaiset hiukan värikkäämmällä kannella olevan levyn kaksi vuotta Amerikkaa myöhemmin. Levyhyllyni UK-painos on kansistaan kulahtanut mutta levy soi niin mallikkaasti etten ole harkinnut sen päivittämistä. Castle julkaisi keikan 2006 nimellä Messin' With The Kids, mutta odottamani DVD:tä ei ole 2014 mennessä näkynyt. YouTubesta löytyvät ainakin 12 minuuttinen pätkä, jossa ovat Hoodoo Man Blues ja When You See The Tears From My Eyes sekä Ten Years Ago. Illan pääesiintyjä Muddy Waters ei ole mukana tällä levyllä, eikä hänen Montreux 1974 esiintymisiä ole julkaistu virallisesti. Mutta televisiossa niitä on näytetty ja siksi kannattaa katsoa ne YouTubesta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit